DYR FORNØYELSE: Å bruke mobilen til datasurfing i Europa kan være en dyr fornøyelse. Det vil det bli slutt på. Illustrasjonsfoto: Colourbox
DYR FORNØYELSE: Å bruke mobilen til datasurfing i Europa kan være en dyr fornøyelse. Det vil det bli slutt på. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Snart blir det (omsider) prisras på datasurfing i hele Europa

Glem skyhøye mobilregninger etter ferieturen. Snart kan du surfe i Europa til samme pris som i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til tirsdag ble det oppnådd enighet med EU-parlamentet om nye telekom-regler for EU- og EØS-området.

Avtalen innebærer at EU vil forby teleselskapene å pålegge brukerne internasjonale roaming-avgifter når de reiser innen Europa.

Når du reiser i EU skal mobilbrukere betale samme pris som i sitt hjemland uten ekstra kostnader, skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Forbudet mot ekstra avgifter på surfing, dataroaming, på mobiltelefonen i Europa vil tre i kraft senest 15. juni 2017, men EU vil pålegge teleselskapene å innføre maksimumspriser for mobiltjenester allerede fra april 2016.

  • En telefonsamtale kan ikke koste mer enn fem eurocent per minutt, tilsvarende vel 46 øre.
  • En sms kan ikke koste mer enn to eurocent, tilsvarende vel 18 øre.
  • En megabyte datasurfing kan ikke koste mer enn fem eurocent, tilsvarende vel 46 øre.

Slutt på betalt prioritering 

Allerede for to år siden fremmet EU-kommissær Neelie Kroes et forslag om å fjerne alle roamingutgifter innen Europa.

Målet er et ekte indre marked innen telekom, og såkalt nettnøytralitet. Det innebærer at brukere er fri til å velge det innholdet de selv vil uavhengig av i hvilket land innen EU de befinner seg i.

Det vil også bli slutt på blokkering eller nedsatt fart for enkelte tjenester samt at betalt prioritering av linjer og hastighet ikke vil bli tillatt.

EU vil ha de sterkeste og mest omfattende åpne internett-regler i verden, med rettigheter for brukerne som skal sikre at de får det de betaler for, uavhengig av i hvilket medlemsland de befinner seg i, heter det i EUs pressemelding.

– Historisk beslutning

Avtalen sees på som et viktig bidrag for EUs plan om modernisering av Europas telesektor.

– Tross stor skepsis og motstand blant medlemslandenes regjeringer er det endelig lykkes å presse et forbud igjennom. Vi har truffet en historisk beslutning som blir god for både borgere og virksomheter i Europa. Utgiftene til mobilitet og kommunikasjon innen EU vil falle drastisk, sier den danske EU-parlamentarikeren Jens Rohde til TV 2 Danmark.

Rohde har selv vært med å fremforhandle avtalen som nå skal forelegges EUs medlemsstater for godkjenning innen seks måneder.