Frykt for svak klimalov

Politikere og miljøvernere frykter at Norge får en svak klimalov fordi Klima- og miljødepartementet vil lage loven selv uten å nedsette et eksternt ekspertutvalg for å gjøre jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marit Arnstad (Sp) sier hun er bekymret, og Karoline Andaur, fagsjef i WWF-Norge, sier framgangsmåten er uakseptabel, skriver Dagsavisen.

Når omfattende lover skal lages, er det vanlig å nedsette et uavhengig utvalg bestående av fagfolk med spesialkompetanse på lovområdet, som får i oppdrag å komme med en anbefaling til departementet, heter det på Stortingets nettsider.

– En klimalov som dekker alle samfunnsområder må jo sies å være en omfattende lov. Det ville ikke være unaturlig hvis det ble nedsatt et utvalg i denne sammenhengen, sier Alexandra Bech Gjørv i advokatfirmaet Hjort.

I en epost til Dagsavisen viser Klima- og miljødepartementet til den korte tidsfristen som er satt av Stortinget, som begrunnelse for hvorfor det ikke blir nedsatt et ekspertutvalg. Stortinget ønsker at lovforslaget blir behandlet i denne stortingsperioden, det vil si innen to år.

Verken Arnstad eller Andaur mener at det ikke skulle være umulig å nedsette et lovutvalg som jobber i et halvt år, slik at lovforslaget kan behandles i denne stortingsperioden. (©NTB)