Denne mystiske støvsugeren skal få søppelet bort fra gatene

BERGEN (TV 2): Flere byer vurderer nå å kopiere Bergens nye søppelsystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen sentrum flommer av søppel, eller «boss» som det heter på bergensk. De overfylte søppelkassene fører til at rotter er et tilbakevendende problem. 

Alt søppelet ser heller ikke særlig pent ut.

– Når det er overfullt, så går lokket opp. Og så tar fugler og drar det utover, sier renovatør Thomas Klementsen i renovasjonsselskapet BIR til TV 2.

45 kilometer med rør

Men nå skal det bli slutt på søppel i bygatene i Bergen. Med et helt nytt bossnett, skal både søppel og søppelkasser fjernes fra sentrum.

I høst skal søppelbilene vekk, og søppelet skal i stedet suges i rør under bakken i en vanvittig fart. Under bakken er det lagt 45 kilometer med rør.

– Det kommer susende i 70 kilometer i timen, møter avfallet fra andre deler av sentrum, og transportes til en terminal, sier prosjektleder Camilla Tangenes i BIR Nett AS.

Deretter kjøres restavfallet fra terminalen til forbrenning, mens papir og plastemballasje går til materialgjenvinning.

Flere byer vil lage kopi

– Dette er fremtidens avfallsløsning. Det å kjøre rundt med dieselbiler i bygatene for å hente inn avfallet på samme måte som vi gjorde for 30 – 40 år siden, er ikke noen bærekraftig løsning på sikt, sier daglig leder Terje Strøm i BIR Nett AS.

Trondheim, Tromsø og Oslo følger nøye med på Bergen. De vurderer å kopiere bossnettet. 

– Dette er bossrevolusjonen. Det grunnlaget vi legger her, har Bergen nytte av i all tid fremover.