Cornelia (19): – Jeg ble kalt fleskete og ekkel

Nå angrer 19-åringen på at hun har brukt så mye tid på å skamme seg over kroppen sin. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blogger Cornelia Bregård (19) har måttet tåle masse stygge kommentarer om kroppen sin, og har brukt år av sitt liv på å skamme seg over den. 

– På ungdomsskolen ble jeg kalt «det hellige fleskebegeret», fordi jeg var kristen og lubben, noe jeg kan le av nå, men da var det tidenes stikk, forteller Bregård i God sommer Norge. 

Skulket svømming i tre år

19-åringen forteller om mobbing som startet på barneskolen og eskalerte på ungdomsskolen. Svømming på ungdomsskolen ble et ikke-tema, og hun skulket timene i tre år. Når hun var på stranden med venner, badet hun med klærne på. 

– Jeg er sint på meg selv for at jeg har latt det gå sånn inn på meg. Jeg har brukt så mye tid på å skamme meg over kroppen min, som det ikke er noen ting i veien med, sier hun. 

Gikk med badedrakt hver helg

Vendepunktet kom da hun flyttet til Østlandet og fikk en deltidsjobb som svømmelærer. Der sto Cornelia, som hadde skulket utallige svømmetimer, ikledd badedrakt sammen med konkurransesvømmere med idealkropper. 

– Ingen brydde seg! I et år jobbet jeg i badedrakt hver eneste helg. Da får man et annet perspektiv, sier 19-åringen. 

– Snevert og skadelig smalt kroppsideal

Oda Faremo Lindholm har skrevet boka Bullshitfiltret, hvor hun tar et oppgjør med kroppspresset blant unge. Hun forteller at unge i dag opplever et helt annet press med den digitale hverdagen og sosiale medier, enn det dagens voksne har opplevd. 

– Vi har fått et ekstremt snevert og skadelig smalt kroppsideal de siste årene. Det finnes ingen voksne ressurspersoner som vet hvordan det er å vokse opp med sosiale medier og den digitale mediehverdag. Det er vanskelig for foreldre å sette seg inn i deres egne barns oppvekst og hvordan de kjenner presset på kroppen. 

Tror på motreaksjon

Nå tror Faremo Lindholm på en motreaksjon. 

– Mange begynner å sette spørsmål ved idealene vi vokser opp med og kravene vi stiller til oss selv. Jeg ser murringer på at unge kvinner sier at nok er nok.