KJØPT: Petr Cech poserer med drakten som bevis på at han er Arsenal-keeper. FOTO: ARSENAL / ARSENAL.COM
KJØPT: Petr Cech poserer med drakten som bevis på at han er Arsenal-keeper. FOTO: ARSENAL / ARSENAL.COM

– Den manglende brikken i Wengers puslespill

TV 2s eksperter tror Petr Cech kan bety mange poeng for Arsenal i den kommende Premier League-sesongen. Kanskje så mange at det gir ligagull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av sommerens første overgangssagaer kom til en ende da Petr Cech ble bekreftet klar for Arsenal mandag.

Ekspertene forstår om det gir Arsenal-supporterne vann i munnen før den nye Premier League-sesongen.

– Det er en manglende brikke i et puslespill som kan gi Wenger et nytt ligagull, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– De får en pakke som er ganske formidabel. De får en strålende målvakt først og fremst, men også en vinner gjennom ti år i Chelsea. Det er en av de mest profesjonelle fotballspillerne når det kommer til holdninger. Det er uvurderlig med en keeper i den klassen. Arsenal har tapt mange fotballkamper og trofeer på at de ikke har hatt det.

Etablert stjerne

Cech har vunnet Premier League fire ganger, FA-cupen like mange ganger og Champions League en gang i løpet av sine 11 år i Chelsea. Da han kom til Chelsea sluttet også Arsenal å vinne Premier League.

Keeperen er en levende legende i London-klubben og har fått en stor del av æren for den klart beste perioden i klubbens historie.

Arsenal-manager var interessert i den tsjekkiske landslagskeeperen mens han var i Rennes på begynnelsen av 2000-tallet, men den gangen ble det Chelsea. Når muligheten oppstod igjen hoppet han på, til tross for at han har Colombias sisteskanse David Ospina og Wojciech Szczesny i stallen.

Fullt forståelig, mener TV 2s eksperter.

– Han styrker definitivt Arsenal. Han er såpass mye bedre at det trolig vil bety noen poeng for Arsenal i løpet av en sesong, sier tidligere Premier League-keeper Erik Thorstvedt.

Forrige uttalte Chelsea-kaptein John Terry at sisteskansen ville redde Arsenal 12-15 poeng i løpet av en sesong.

– Det er bare rør. Ospina hadde en utrolig høy rednings- og seiersprosent forrige sesong, så så mye vil det ikke bety, sier Thorstvedt.

– Cech kommer garantert til å få spille, men det er også en usikkerhetsfaktor i det å skifte miljø og å komme til en ny plass. Det kan inspirere Cech til nye høyder, men det er heller ingen garanti for at det blir en supersuksess.

– En ryker

Med tre etablerte seniorkeepere i stallen tror de fleste at Arsenal vil kvitte seg med en av de to keeperne som var der forrige sesong.

Da startet Wojciech Szczesny som førstekeeper, før David Ospina, som kom fra Nice før sesongen, tok over og gjorde sakene sine veldig bra mellom stengene.

Szczesny var også involvert i en del utenomsportslig bråk, blant annet en røykeepisode i dusjen etter et tap for Southampton.

– En av de forsvinner, men det er vanskelig å si hvem. Det spørs hva Ospina tenker etter at han gjorde det bra og så kommer det en ny keeper inn, sier Thorstvedt som tror colombianeren har gode klubbmuligheter etter at han virkelig har fått vist seg frem i Copa America.

– Jeg tror tålmodigheten med Szczesny er begynt å ta slutt. Wenger har ventet litt på at han skulle bli bedre og ta de stegene som det forventes av keepere når de blir eldre. At han skulle bli mer stabil. Jeg ville nok beholdt Ospina og skapt en reell konkurranse om keeperplassen, sier Øyvind Alsaker.

– Dette er en veldig Wenger-overgang. Det er kombinasjonen av at han fyller et behov Arsenal har, med en mulighet som gir god verdi for pengene. Det er denne avtalen. Han er tilgjengelig og prisen er overkommelig.

Szczesny virker å være positivt innstilt til tsjekkerens ankomst og klar for å bli værende i Arsenal.

– Velkommen til Arsenal, Petr Cech! Jeg er henrykt over å få muligheten til å lære av en av verdens beste keepere, skriver han på sin Facebook-side.

– Bare positive sider

Keeperens alder, 33, eller at han ikke har spilt fast det siste året, er heller ikke noe problem.

– Det er bare positive sider med denne handelen for Arsenal. Han har vært med så lenge og på så mye, samtidig som han kan ha mange år igjen. Van der Saar kom til Manchester United som 34-åring og alle bønnfalt ham om å bli da han ga seg som 40-åring. Cech kan ha mange gode år igjen, spesielt når man tenker på hvor profesjonell han er, sier Øyvind Alsaker.

José Mourinho har vært klar på at han ønsket å selge Cech ut av landet og ikke til en Premier League-klubb.

I Cechs takkebrev til Chelsea-fansen takker tsjekkeren eier Roman Abramovitsj for å få lov til å gå til London-rival.

– De styrker en sterk rival, så slikt sett forundrer det meg at de selger til Arsenal, men det er nok en Abramovitsj-greie. Han vil belønne lojaliteten, sier Erik Thorstvedt.

– Det syns jeg er fair. Cech har vært fantastisk for Chelsea i ti år, og så har han vært utrolig profesjonell i et år der han har måttet sitte på benken. Da syns jeg man fortjener et ord med i laget, istemmer Øyvind Alsaker.

Samtalepartner for Wenger

Han tror også at tsjekkeren har en del å bidra med opp mot Arsenal-laget, ikke bare som skuddstopper.

Kanskje kan han ta med litt av de andre suksessfaktorene fra de regjerende seriemestrene.

– Cech er en intellektuell fyr og en man hører på. Wenger kommer nok til å ha diskusjoner med ham om hvordan forsvaret bør settes opp og ha gode samtaler rundt det. Det kan komme forsvaret til gode, samtidig som det blir en overgang for Cech som er vant til en strammere defensiv organisering enn det de prioriterer i Arsenal, sier Alsaker.

– Han vil stoppe de skuddene det forventes av ham, men det gjelder også for Arsenal å begrense antall skudd på ham.

Mangler et par brikker

Med ny keeper på plass kan Arsenal være et steg nærmere ligagullet, men fortsatt er det brikker som kan styrke Wengers puslespill.

– De trenger nok en spiss som matcher Sergio Agüero og Diego Costa når man tenker antall scoringer, men om Walcott holder seg frisk så har man kanskje kompensert for det, sier Alsaker.

– Det er sentrallinjen som trenger å styrkes. Kanskje en toppklasse midtstopper hadde vært bra også, men mine hovedprioriteter ville nok vært et verdensklasse midtbaneanker og en toppspiss. Det er mye ansvar på Coquelin. Han er ung, og den eneste av den typen i Arsenals stall. Det er nok uansett bare aktuelt dersom det er spillere som styrker stallen.