ØL: Sosa Grzesiek (t.v) og Adrian Golebiewski fra Polen tigger om noe ganske annet enn de fleste andre tiggere langs Karl Johan. FOTO: LOVISE INGEBORG GANGNES / TV 2
ØL: Sosa Grzesiek (t.v) og Adrian Golebiewski fra Polen tigger om noe ganske annet enn de fleste andre tiggere langs Karl Johan. FOTO: LOVISE INGEBORG GANGNES / TV 2

Adrian (21): – Vi tigger penger til øl på Karl Johan

Noen meter fra de to polske ungdommene sitter det flere tiggere som vil ha penger til mat. De omtaler øl-tiggingen som en hån mot dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blant pappskiltene som ber om penger til mat, barn og behandling av sykdom, dukker en noe uvanlig tiggerplakat opp langs Karl Johans gate i Oslo. 

«We not ill. We not have children. We collect for the beer.»

Bak skiltet sitter to unge menn, som med sin blide opptreden og sitt budskap skiller seg fra resten av byens tiggere. 

– Ikke frekt

Guttene er fra Polen, og har vært i Norge noen dager. De bor i telt på Langøyene i oslofjorden, og bruker dagene til å tigge øl-penger og blåse såpebobler i hovedstadens gater. 

– Tror dere ikke noen oppfatter det som frekt at dere tigger om penger til øl ved siden av mennesker som tigger til livets opphold? 

ØLTØRSTE: Guttene er åpne om sin agenda.  FOTO: LOVISE GANGNES / TV 2
ØLTØRSTE: Guttene er åpne om sin agenda. FOTO: LOVISE GANGNES / TV 2

– Nei, det synes jeg ikke. Dessuten er vi også fattige, sier Adrian Golebiewski (21). 

Kameraten Sosa Grzesiek (23) nikker. 

– Gata er for alle, og vi trenger pengene.

De unge mennene forteller at ingen så langt har reagert negativt på tiggingen deres. 

– Kan hende vi tjener mer enn andre

Bare få meter fra guttene sitter en tigger som henger med hodet mellom knærne. Foran han står en slitt kopp med noen mynter i. 

Adrian tror øl-plakaten tiltrekker seg mer oppmerksomhet enn de mer vanlige pappskiltene. 

– Vi smiler og er blide. Det kan hende vi tjener mer penger enn andre tiggere på grunn av det, sier han. 

Han understreker at de pleier å gå sin vei etter at de har tjent nok penger til hver sin øl og at de begge er på utkikk etter arbeid.

Selv om oppholdet i Norge ikke har vart lenge, har både Adrian og Sosa gjort seg opp en mening om situasjonen for Oslos tiggere.

IKKE BRA: Simen Andreas Olsen (20) synes det er viktig at tiggere som virkelig trenger det får penger.  FOTO: LOVISE GANGNES / TV 2
IKKE BRA: Simen Andreas Olsen (20) synes det er viktig at tiggere som virkelig trenger det får penger. FOTO: LOVISE GANGNES / TV 2

– Jeg ser at folk gir dem vann, mat og penger. Men de trenger ikke det. Tiggerne her trenger annen hjelp, mener Adrian. 

Mener det er en hån

TV 2 har vært i kontakt med flere tiggere som sitter i Karl Johans gate. Mange av dem reagerer på at det sitter tiggere i byen som tigger penger til øl. 

– Det er på en måte et hån mot oss andre som sitter her og faktisk trenger penger, sier en mann som tigger, ikke langt fra de unge polakkene.

Han forteller at han så lignende tiggere i Oslo ifjor sommer. 

– Om sommeren er det flere turister i byen, men også flere tiggere, sier han. 

– Jeg forstår ikke hvorfor de gjør det, sier en annen. 

– Ikke bra

Simen Andreas Olsen (20) fra Kongsberg er på dagstur til Oslo. Han synes i utgangspunktet lite om tiggere som ber om penger til øl. 

– Det er ikke helt bra. Pengene bør gå til dem som trenger det, mener han. 

– Samtidig må man huske at ikke alle andre tiggere nødvendigvis bruker pengene på det de skriver på plakatene sine, sier han. 

– Dumt hvis det forstyrrer vårt fattigdomsbilde

Generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal, mener historien om to som tigger penger til øl kan forstyrre folks oppfatning av fattigdomsbildet. 

– At to polakker tigger om øl-penger forandrer ikke det faktum at det er reell fattigdom som gjør at folk tigger, men det er dumt dersom en slik historie forstyrrer fattigdomsbildet vårt, sier hun. 

Hun forstår at andre tiggere på gata reagerer på de øl-tørste polakkene. 

– Selvfølgelig forstår jeg at det kan være provoserende for mennesker som er reelt fattige, sier hun. 

Samtidig mener Hvambsal at man skal være forsiktig med å stille grupper av tiggere opp mot hverandre. 

– Det er ubehagelig med fattigdom, det synes vi alle. Det er noe man vil forsøke å forklare vekk, enten om det er at man har forestillinger om bakmenn og organisert kriminalitet eller biter seg særlig merke i to som tigger om øl-penger.