MILLIONKRAV: Biskop Bernt Eidsvig er øverste leder for Oslo katolske bispedømme, som kreves for 40 millioner kroner av Fylkesmannen i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MILLIONKRAV: Biskop Bernt Eidsvig er øverste leder for Oslo katolske bispedømme, som kreves for 40 millioner kroner av Fylkesmannen i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Gigantkrav mot den katolske kirken

Fylkesmannen i Oslo og Akershus krever over 40 millioner kroner tilbake fra Oslo katolske bispedømme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kravet kommer etter tilsyn med medlemslistene, melder Dagbladet.

Etter at det i fjor høst ble avdekket at Oslo katolske bispedømme registrerte nye medlemmer uten at de selv fikk vite om det, startet Fylkesmannen tilsyn med trossamfunnet.

Mandag kom reaksjonen fra Fylkesmannen. Kirken må nå betale tilbake 40.581.723 kroner.

– Oslo katolske bispedømmes metode for innmelding der personer er blitt medlemmer uten at de selv har meldt seg inn, strider mot trossamfunnsloven og underliggende regelverk, og er ulovlig. Innmeldingene er ugyldige, skriver Fylkesmannen i brevet bispedømmet mottok mandag.

Men Oslo katolske bispedømme er ikke enig i denne vurderingen, og kommer til å anke saken.

– Vi konstaterer at vi har en annen lovforståelse enn Fylkesmannen, sier Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme til TV 2.

– Hva dreier uenigheten seg om?

– Det er for tidlig å gå i detalj om dette nå. Vi kommer til å anke vedtaket, men det er for tidlig å si hva vi skal svare. 

– Dere vet at dere er uenige, men ikke hva dere er uenige i?

– Nei, det jeg sier er at vi har en grunnleggende annen lovforståelse. Vi må se nøyere på vedtaket før vi kan gå ut med noe mer, sier Lisa Wade. 

OKB har tidligere avvist anklagene om medlemsjuks. Trossamfunnet fikk ifølge deres egen rapport statsstøtte for 120.000 medlemmer i 2014. 

(NTB/TV 2)