Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Handsregelen må forenkles. Da står vi overfor to valg.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg vil endre handsregelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hands - et evig diskusjonstema.

På listen over diskusjonstema innen fotballdømming troner hands soleklart på topp. Når fotballdommere diskuterer hands er det da de oftest er mest splittet i synet på hva som er hands og hva som ikke er det.

Og som vi hørte hva Odd-kaptein Steffen Hagen uttrykte etter kampen mot LSK i går: Hva er egentlig hands? På C More var Bengt Eriksen og Steffen Iversen uenige. Steffen mente det var hands og Bengt det motsatte.

Er dette nødvendig?

Når "alle" - spillere, trenere, publikum og dommere ønsker en enklere regel som gir en mer konsekvent og rettferdig bedømmelse.

Det grunnleggende for hands-regelen er forutsetningen om at det er en forsettelig bruk av armen. Altså, om spilleren bevisst velger å ta etter ballen, skal det dømmes hands. So far so good. Problemet inntreffer når begrep som avstand til ball, hastighet på skudd/pasning og unaturlig posisjon av armen kommer inn og skal vurderes. Hva er unaturlig stilling?

Her strides vi. Alle som så Mini sin eminente rekonstruksjon på Fotballkveld i går - lot oss underholde og begeistre. Men selv Mini i fri dressur og med en overbevisning som nesten bare han har, gjør ikke det enklere å bli enige om hva som er hands og ikke i fremtiden. Og jeg er fortsatt uenig med Mini, selv etter den overbevisende rekonstruksjonen på TV i går.

Jeg og Mini er enige om en ting: Handsregelen må forenkles. Og da står vi overfor to valg.

1. For å dømme hands må det være gjort med forsett av spilleren. Det vil med andre ord si: Han tar med vilje etter ballen.

2. Dømme hands når armen er i berøring med ballen. Ufrivillig eller ikke.
Forslag 1 vil gi en god del færre frispark og straffespark for hands, mens forslag 2 vil øke antallet vesentlig. Begge forslagene vil gjøre det enklere å dømme konsekvent for dommerne.

Personlig går jeg klart for alternativ 1. Å vinne fotballkamper skal i størst mulig grad være et resultat av individuelle og kollektive ferdigheter og da vil mange kamper avgjøres av et tilfeldig møte mellom arm og ball om man går for alternativ 2.
Hva mener du?

Mvh
Per Ivar