PENGEKAOS: Statskassen til Hellas kan gå tom denne uken. Her er rådene for deg som ikke vil bli blakk på tur.   FOTO: NTB SCANPIX
PENGEKAOS: Statskassen til Hellas kan gå tom denne uken. Her er rådene for deg som ikke vil bli blakk på tur. FOTO: NTB SCANPIX

Bare slapp av! Du kommer til å få en knallferie om du følger disse tipsene

Reiseklare nordmenn avbestiller ikke ferieturen til Hellas, til tross for at landet kan være bankerott i løpet av dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kort fortalt: Ha med deg noe mer euro i kontanter men bruk kort der du kan! Samtidig kan det bli problemer å bruke betalingskort hvis Hellas går «konkurs».

Verken Ving, Apollo eller Startour har fått avbestillinger nordmenn på vei til Hellas. UD råder heller ikke nordmenn fra å reise til Hellas.

FERIE: UD vil ikke fraråde nordmenn å reise til Hellas på ferie. Foto: NTB Scanpix
FERIE: UD vil ikke fraråde nordmenn å reise til Hellas på ferie. Foto: NTB Scanpix

– Situasjonen er uoversiktlig akkurat nå og vi følger situasjonen tett, men så langt er det business as usual på våre destinasjoner, sier PR-ansvarlig i Ving Elisabeth Larsen-Vonstett.

– Lås kontanter i safen

I går ble det kjent at bankene i Hellas holder stengt fram til 7. juli. Også minibankene er stengt i dag mandag, men de skal åpne igjen tirsdag.

Reisende rådes til å ta med litt mer kontanter enn de ellers ville gjort, men ikke for mye. Man kan fremdeles bruke kort på mange restauranter, butikker og bilutleiefirmaer.

– Når man er ute på reise kan man bruke kort på det meste, også i Hellas nå. Noen kontanter bør man ha i reserve, men man skal ikke basere seg på at alt skal være kontanter fordi da har man større risiko for tyveri. Er pengene borte så er det borte for alltid. Mister man kortet kan man alltid sperre det, sier Jens Nes leder for Visa Norge.

KORTPROBLEM: Ifølge Nordea vil kortene teknisk fungere hvis Hellas går konkurs, men noen butikker kan nekte å ta betalt med alt annet enn kontanter.  FOTO: NTB SCANPIX / SCANPIX
KORTPROBLEM: Ifølge Nordea vil kortene teknisk fungere hvis Hellas går konkurs, men noen butikker kan nekte å ta betalt med alt annet enn kontanter. FOTO: NTB SCANPIX / SCANPIX

Reiseforsikringene dekker noe av tapet dersom man blir frastjålet kontanter, men langt fra alt. Hos to av de største aktørene Europeiske og Gjensidige er grensen hva forsikringen dekker for enkeltpersoner på henholdsvis 3.000 og 2.000 kroner.

Handlet med kort på Kreta

Til tross for at flere minibanker gikk tomme for kontanter søndag, skal det bli mulig å få tak i kontanter igjen tirsdag.

Morten Stausholm jobber for Ving på Kreta. Han fikk ikke til å bruke betalingskort i minibanken i morges, men hadde ingen problemer med å handle på supermarkedet.

– Det finnes en mengde minibanker på Kreta og i Hellas ellers. Minibankene til de greske bankene tømmes fortest, fordi grekerne tar ut penger der nå. Men i turistbyene har vi internasjonale minibanker som det amerikanske eierselskapet har lovet å etterfylle kontinuerlig, sier Stausholm som er destinasjonssjef for Ving på Kreta.

I går kveld var en kollega på restaurant. Han hadde ingen problemer med å bruke kredittkort for å betale regningen.

Råder turister til å bruke kort

Utenriksdepartementet fraråder ikke nordmenn å reise til Hellas.

Samtidig gjør de reisende oppmerksomme på at det kan blir lange køer ved minibankene, og at reisende må ta hensyn til dette når de planlegger turen.

Men flere reiseoperatører advarer folk mot å ha for mye kontanter på seg.

– Bruk kortet så mye som mulig, og lås kontantene dine inne i safen på hotellrommet. Man skal ikke fly rundt med hele reisebudsjettet i lomma, sier Beatriz Rivera i Apollo.

– Lag feriebudsjett!

Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving anbefaler folk å lage et godt gammeldags feriebudsjett, og ta med seg kontanter i forhold til hvor mye man planlegger å bruke.

– Det er litt vanskelig å råde folk til hvor mye penger de skal bruke om dagen. Man må rett og slett sette seg ned og kalkulere hvor mye man beregner å bruke, sier Larsen-Vonstett.

Dersom man får problemer og man reiser gjennom et selskap, bør man ta kontakt med reiseleder på stedet.

– Kort kan trolig brukes etter konkurs

Dersom Hellas går konkurs tirsdag er det mange som lurer på om det vil bli umulig å bruke kredittkort.

Visa Norge frykter ikke det. Samtidig har de ingen oversikt over hva som vil skje, dersom konkursen blir et faktum.

– Vi har ikke noe kontroll på hva som skjer dersom bankene stenger ned og Hellas går ut av euroen. Samtidig er det i Visa-systemet vanlig at det valutaer blir endret, så vi har gode rutiner når slikt skjer, sier Jens Nes.

Frykter butikker skal avvise kort

Nordea frykter likevel at folk kan få problemer med å bruke kort.

– Vi ikke fått annen melding enn at kortene teknisk vil fungere. Men det kan hende at færre brukersteder vil akseptere kort hvis det blir en situasjon hvor greske banker går konkurs. Det vi oppfordrer folk til er at folk tar med kontanter nok til det nødvendigste, sier Unni Strømstad, kommunikasjonssjef i Nordea.

Jens Nes i Visa Norge mener det vil ta noe tid før betalingssystemene eventuelt settes ut av spill, dersom Hellas går konkurs.

– Vi kommer til å jobbe kontinuerlig for å få endret valuta dersom Hellas går ut av euroen. I utgangspunktet vil betalingssystemet fortsette som før, sier Nes.

Selskapene har kriseplaner

Går Hellas konkurs og krisen i landet blir så alvorlig at det går ut over reisende, påpeker Ving at alle som har bestilt chartertur er omfattet av pakkereiseloven.

– Da er man sikret hotell og fly hjem. Jeg tror imidlertid at grekerne kommer til å strekke seg langt for å ta i mot euro fra turister, men det er vanskelig å si hva som kommer til å skje, sier Larsen-Vonstett.

Hun understreker at bransjen har kriseplaner dersom reisende på kort tid må evakueres.
Og ett siste tips: ikke vent med å ta ut kontanter til du er på flyplassen! Til tross for at Gardermoen opplyser at de er forberedt og ikke går tom for euro med det første, kan mindre flyplasser ha et større problem.

På Sola gikk minibankene tomme for euro mandag morgen, ifølge Rogalands avis.