Tømte minibankene på flyplassen for euro

Norske charterturister stormer minibankene på flyplassene her hjemme mens EU og grekerne snekrer på et nytt forslag for å avverge gresk bankerott.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Stavanger lufthavn Sola er minibankene nå tomme for euro. Minibankene på Gardermoen har hatt stor pågang av Hellas-turister denne helgen, men der er det heldigvis ingen problemer med å få tak i nok euro.

– Vi har vært forberedt på dette, så vi går ikke tom med det første, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til NTB.

Han forteller om kunder som tar ut store bunker med penger, mange opp til maksgrensa på 9.900 kroner per person. Banken anbefaler kunder å ta ut nok penger til hele oppholdet.

– Det er såpass stor usikkerhet i Hellas med stengte banker og begrensning på kortbruk. Grekerne er usikre på om de får igjen penger hvis turistene betaler med kort, så det er ikke sikkert de vil godta det, sier Dalsbø.

Dette skjer samtidig som EUs økonomikommissær Pierre Moscovici sier at det vil bli lagt fram et nytt forslag til en avtale med Hellas mandag for å unngå en gresk konkurs. Moscovici la til at det «fortsatt er rom for forhandlinger».

KRISE: Den greske statsministeren Alexis Tsipras vil etter all sannsynlighet få et nytt forslag til avtale fra EU mandag. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB Scanpix
KRISE: Den greske statsministeren Alexis Tsipras vil etter all sannsynlighet få et nytt forslag til avtale fra EU mandag. Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis/NTB Scanpix

Før forhandlingene mellom Hellas og kreditorene i EU og IMF strandet fredag, var det siste tilbudet en fem måneders forlengelse av det enorme låneprogrammet.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras avviste da vilkårene om reformer i arbeidsmarked, pensjonssystem og momsregime som et forsøk på å «nedverdige et helt folk».

Tirsdag forfaller låneavdraget. Da må Hellas betale ca 13 milliarder kroner til Det internasjonale pengefondet (IMF). 

Tsipras bekreftet søndag kveld at han har bedt sentralbanken innføre kapitalkontroll, og at de greske bankene holder stengt mandag.

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet var en uhørt handling, sa Tsipras i en TV-sendt tale.

(TV 2/NTB)