Overlevende: – De lokale dannet et menneskelig skjold rundt oss

Overlevende etter terrorangrepet i Sousse forteller hvordan lokale på stranden forsøkte å beskytte dem mot terroristen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannia har blitt hardt rammet i terrorangrepet på stranden i Sousse i Tunisia fredag. 15 briter er bekreftet omkommet, men det er sannsynlig at tallet vil stige, opplyser britiske myndigheter. 

Dødstallene ville trolig vært enda høyere om det ikke hadde vært for de lokales innsats.

Britiske turister som overlevde angrepet forteller ifølge The Independent hvordan de lokale fra Sousse dannet «menneskelige skjold» for å beskytte turistene, og på den måten trolig reddet mange liv. 

– Reddet mange liv

Stillbilder av terroristen, den 24 år gamle studenten Seifeddine Rezgui, viser med hvilken ro han spaserte langs stranden etter å ha skutt mot turistene. (Se flere av stillbildene og amatørvideoer øverst i artikkelen.) 

Etter å ha sett bildene av terroristen gående på stranden har flere reagert på mennene som står like bak han. Flere undrer seg over hvorfor de ikke løper sin vei, eller når de er så mange, hvorfor de ikke prøver å stanse ham. 

Britiske John Yeoman ferierte på et nabohotell sammen med kona, og hørte tidlig at de lokale beskyttet turistene. Det var først da han så bildet av terroristen på stranden, at han forsto hvordan det hang sammen.

– Menneskene i bakgrunnen danner et menneskelig skjold for å beskytte et annet hotell. De står ikke bare å ser på. De reddet mange liv. 

Siktet mot utlendingene

Gjerningsmannen skal ha proklamert sin støtte til terrorgruppen IS i en video og bilder som ble postet på sosiale medier før angrepet. Ifølge øyenvitner var han svært selektiv i valg av ofre. 

– Jeg var på stranden da han begynte å skyte. Vi fikk alle sammen mot hotellet, men han fortsatte å følge etter oss. Han siktet på turistene, ikke på tunisierne, sier en servitør til Reuters, og legger til: 

– Da han så en tunisier ropte han «Kom deg bort», og så skjøt han mot utlendingene.