Zotye E20 er svært lik Smart Fortwo. Nå planlegger kinesiske Zotye å bruke det samme trikset igjen, denne gang med Porsche Macan som utgangspunkt.
Zotye E20 er svært lik Smart Fortwo. Nå planlegger kinesiske Zotye å bruke det samme trikset igjen, denne gang med Porsche Macan som utgangspunkt.

Kopierte velkjent småbil – nå gjør de det igjen!

Porsche skal være veldig lite fornøyd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noe av det som kjennetegner kinesisk bilindustri, er de ganske hemningsløse tyveriene av andres design.

Opp gjennom årene har det kommet en rekke biler som helt åpenbart er rene kopier av andre modeller. Det er særlig de tyske premiummerkene som har blitt kopiert. De har – mildt sagt – satt lite pris på det, men har ikke kommet noen vei i det kinesiske rettssystemet.

Lagt lista høyere

Et av de siste eksemplene er Land Rover Evoque, som har fått en prikk lik Kina-kopi ved navn Landwind X7. Land Rover har gjort hva de kan for å få stoppet den, men forgjeves.

Nå skal en bil til være på vei. Kinesiske Zotye Automobile har tidligere utmerket seg med å kopiere biler som Daihatsu Terios, Volkswagen Passat og Smart Fortwo (bildet over).

Nå skal de ha lagt lista enda høyere: Til neste år planlegger de å lansere en bil som skal se prikk lik ut som Porsche Macan!

BMW-kopier står og støver ned

Sterk merkevare

Bilder av Zotye T700 har lekket ut på kinesiske nettsider, og ifølge bransje-nettstedet Automotive News vurderer Porsche å ta rettslige skritt for å få stoppet bilen.

Porsche vil ikke gi noen offisielle kommentarer rundt dette, men skal være svært lite begeistret for Zotyes bil. Kina er et viktig marked for Porsche, og de har en sterk merkevare her. Da er det naturligvis ikke ønskelig at rimelige kopier dukker opp.

Kjøpt fra Fiat

Og rimelig skal T700 etter planen bli. Ifølge kildene til Automotive News skal prisen på Macan-kopien ligge rundt 210.000 kroner, mens originalen koster cirka 700.000 kroner i Kina.

Zotye er for øvrig en av Kinas mindre bilprodusenter. De startet opp i 2005, og har de senere årene kjøpt rettighetene til flere utgående Fiat-produkter, for å gi dem nytt liv i Kina. 

Pickup på kinesisk – nei, det er ikke hva du tror!

Porsche Macan er en dyr bil, også i Kina. Men snart kan kineserne kjøpe en langt rimeligere kopi.
Porsche Macan er en dyr bil, også i Kina. Men snart kan kineserne kjøpe en langt rimeligere kopi.

LES OGSÅ: Kineserne må skrote 11 millioner biler