Her innser Kristoff at NM-løypen er for tøff

Har aldri syklet med mestertrøyen i Tour de France. Det skjer heller ikke i år, skal vi tro Katjusja-stjernen selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se NM-fellesstarten på TV 2 og Sumo søndag fra klokken 16.00.

LILLEHAMMER/OSLO (TV 2 Sporten): Alexander Kristoff står med 18 seire på 50 konkurransedager så langt i år. Antallet og seiersprosenten (36 prosent) er det ingen i internasjonal sykkelsport som er i nærheten av i år.

Men ikke forvent at den statistikken blir pyntet på ytterligere i NM.

– Jeg har kjørt gjennom løypen og sett bakken, og det er ingen lett «match». Slik jeg så bakken nå, så er den for hard for min del til å vinne, sier Kristoff.

Følg rittet i vårt livesenter her!

– Tviler på at Kristoff henger med
«Bakken» er en 2,3 kilometer lang stigning med en gjennomsnittlig stigning på ni prosent opp VIP-vegen. 

Kristoff behersker det meste på to hjul, men kanskje ikke så krevende bakker.

– Ja, jeg tror bakken vil knuse Kristoffs drøm om NM-gull ganske klart. Den er for lang og den er for hard. De skal klatre i 45 kilometer i løpet av disse drøye 180 kilometerne. Bakken på de siste tre rundene er så hard at jeg tviler på at Alexander klarer å henge med. Det kommer selvsagt an på hvor hardt det blir kjørt, men jeg tror rytterne kjenner Alexanders sterke og svake sider, og det kommer til å bli en liten gruppe som kommer til å kjøre beinhardt opp denne bakken til toppen av Lysgårdsbakken. Vær klar over det: jeg tror ikke Alexander Kristoff henger med, sier Johan Kaggestad.

TV 2-eksperten er som vanlig klar i målet, og er også klar på hvem han tror vinner den 183 kilometer lange fellesstarten på Lillehammer:

Lillehammer: NM Fellesstart. Alexander Kristoff under fellestart søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix FOTO: PEDERSEN, TERJE /
Lillehammer: NM Fellesstart. Alexander Kristoff under fellestart søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix FOTO: PEDERSEN, TERJE /

– Edvald Boasson Hagen på hjemmebane.

Den spådommen kjøper både Katjusjas kaptein og et av Katjusjas største talenter.

– Det er litt naturlig når Lillehammer arrangerer at de vil at den lokale stjernen skal ha en god sjanse til å vinne. Jeg føler den passer Edvald bra, sier Kristoff.

– Den største favoritten tror jeg er Edvald, sier Sven Erik Bystrøm. 

– Utrolig stort å kjøre i mesterskapstrøye i Touren
Kristoff har vunnet fellesstarten to ganger tidligere, i 2007 og 2011, men syklet ikke Tour de France de sesongene. Det gjør at Norges fremste syklist fortsatt har til gode å sykle med de norske fargene i verdens største sykkelritt.

Å ikke være favoritt i et sykkelritt er en relativt sjelden opplevelse for 2015s mestvinnende syklist. Av og til er det imidlertid sånn at forandring faktisk fryder, skal vi tro årets Flandern rundt-vinner.

– Det er litt deilig å ha senkede skuldre og ikke bli sett på som en favoritt. Det kan egentlig bare gå bra. Henger jeg ikke med, så er det litt som forventet, sier han.

Så var det favoritten, da: Edvald Boasson Hagen.

28-åringen tok sin syvende (!) NM-tittel på tempo tidligere denne uken, men har «bare» én seier i fellesstarten å vise til: 2012. Da fikk rudsbygdingen også vist frem trøyen på de franske landeveiene, og det er noe han gjerne gjør igjen.

– Det er utrolig stort å kunne kjøre i norsk mesterskapstrøye i Tour de France og i alle andre løp. Når det er på hjemmebane i tillegg er det ekstra deilig om man kan klare å innfri.