ETTER ANGRPET: Her frakter ambulansepersonell en av de drepte bort fra stranden i Sousse. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
ETTER ANGRPET: Her frakter ambulansepersonell en av de drepte bort fra stranden i Sousse. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix

IS beskriver turisthotellet som «en avskyelig bule for prostitusjon, synder og vantro»

Terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) har påtatt seg ansvaret for angrepet i Tunisia fredag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til lørdag påtok terrororganisasjonen IS seg ansvaret for angrepet mot et turisthotell i Tunisia fredag.

Få siste nytt i vårt livesenter

«Vår bror, kalifatets soldat Abu Yiyha al-Kairouni, nådde sitt mål i Imperial hotell til tross for sikkerhetstiltakene», heter det i Twitter-meldingen der IS påtar seg skylden for fredagens angrep.

På hotellet, som beskrives som «en avskyelig bule for prostitusjon, synder og vantro», drepte han 40 «vantro fra landene i koalisjonen som er i krig med kalifatet», heter det videre i den jihadistiske gruppas Twitter-melding.

38 mennesker er bekreftet drept etter et terrorangrep på et hotell i byen Sousse. De fleste drepte skal være britiske turister. 

Sliter med ekstreme islamister

Tunisiske myndigheter skal i løpet av de neste par ukene stenge 80 moskeer for å ha oppfordret til vold.

Moskeene som skal stenges er moskeer som ligger utenfor myndighetenes kontroll, og beslutningen er et svar på det blodige terrorangrepet fredag.

Tunisia har siden opprøret mot president Zine al-Abidine Ben Ali i 2011 slitt med å få kontroll over ultrakonservative islamske bevegelser.

Selv om Tunisia er det eneste landet som har lyktes med å danne et fungerende demokrati etter den arabiske våren, har tusener av tunisiere reist til Syria for å slutte seg til IS.

– Ikke tilfeldig mål

– Det var ikke tilfeldig at terroristen angrep vestlige turister, sier TV 2s reporter Fredrik Græsvik som er i Sousse. 

Han har dekket lignende angrep i Egypt, blant annet på det populære turistmålet Sharm-el-Sheikh.

– Vi ser at de angriper vestlige turistmål. De angriper det de anser som steder der de vantro dyrker sine interesser som istlamistene ikke øsnker skal bli dyrket i disse områdene i det hele tatt, blant annet at folk går lettkledde på stranden og at det serveres alkohol, sier Græsvik.

Gjerningsmannen var student

Politiet i Tunisia bekrefter at det bare var en gjerningsmann fredag, og at dette var en student som skulle få mastergraden sin som ingeniør i den nærliggende byen Kairouan om kort tid.

Tunisiske myndigheter har ikke navngitt ham, og selv om de tror angrepet er inspirert av IS mener de at angrepet ikke skal ha vært regissert av terrororganisasjonen.