RØMLINGER: I nesten tre uker har  David Sweat (til venstre) og Richard Matt vært på rømmen. Foto: New York Sate Police
RØMLINGER: I nesten tre uker har  David Sweat (til venstre) og Richard Matt vært på rømmen. Foto: New York Sate Police

En av de rømte fangene er skutt og drept – ble avslørt da de skjøt mot bobil

Richard W. Matt, en av de to rømte fangene fra høysikkerhetsfengselet i delstaten New York, er skutt og drept av føderale agenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: De to drapsdømte rømlingene ble oppdaget da de skjøt mot en bobil.

Sjåføren av bobilen kjørte videre noen kilometer før han undersøkte bilen. Da han så skuddhull i dekket ringte han nødnummeret, melder avisen The Daily Beast. 

49 år gamle Richard W. Matt ble fredag skutt og drept, etter nesten tre uker på rømmen fra høysikkerhetsfengselet Clinton Correctional Facility i Dannemora. Det sier en talsperson for amerikanske myndigheter, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det er alltid synd at noen dør. Men jeg vil minne om at Matt var en svært farlig mann. Sweat er også farlig. Disse er farlige, farlige menn, sa guvernør Andrew Mark Cuomo under en pressekonferanse natt til lørdag norsk tid.

Mennene har lagt igjen spor

Det er også kommet meldinger om at nettet snører seg rundt den andre rømlingen også, 35 år gamle David Sweat. Politiet skal blant annet ha sendt hunder etter ham.

Ferske spor viser at de to var sammen kort tid før Matt ble skutt og drept. Høyst sannsynlig var de to på vei til Canada.

Dramatikken utspiller seg i villmarken rundt innsjøen Titus, rundt 80 kilometer vest for fengselet de klarte å rømme fra 6. juni

Dette er området hvor politiets etterforskere nylig har oppdaget spor av de to mennene i to jakthytter. Det skal også ha vært spor etter de to etter et innbrudd på en sommercamp sist helg.

Over 1.000 politifolk har i flere uker jaktet på de to rømlingene som har blitt regnet for å være væpnet og farlige.

Det har vært spekulert i om de to har splittet opp eller om de har reist sammen.

Godt planlagt rømming

Sweat er dømt til livstid uten mulighet for prøveløslatelse etter å ha drept en sheriff i 2002. Matt soner en dom på 25 år for å ha kidnappet en mann og slått ham ihjel i 1997.

Rømningen deres beskrives som svært godt planlagt.

Ved å skjære seg gjennom veggen i cellene sine fikk de tilgang til tunneler under bakken. De skal ha brukt verktøyene og skjært seg gjennom stål flere steder.

Etter en ferd gjennom de underjordiske tunnelene kunne de vippe opp et kumlokk og klatre ut på gata.