DREPT PÅ STRANDEN: Minst 37 personer ble brutalt drept på stranden i Sousse i Tunisia. Mange av de drepte var turister som var på ferie. AFP PHOTO / BECHIR TAIEB
DREPT PÅ STRANDEN: Minst 37 personer ble brutalt drept på stranden i Sousse i Tunisia. Mange av de drepte var turister som var på ferie. AFP PHOTO / BECHIR TAIEB

– Ikke tilfeldig at turister blir terrormål 

Minst 38 mennesker er drept etter terrorangrepet i Sousse i Tunisia. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hittil er 38 mennesker bekreftet drept etter terrorangrepet i byen Sousse i Tunisia. 

Blant de drepte skal det være mange vestlige turister. 

FØLG UTVIKLINGEN I VÅRT LIVESENTER.

Vestlige turister

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA) sier til TV 2 at målet trolig ikke er tilfeldig. 

– Tunisia er det landet som har rekruttert flest fremmedkrigere til Irak og Syria. Det tyder på at det er et visst mobiliseringsgrunnlag i Tunisia, og at det er forbindelse med folk som reiser frem og tilbake, sier Lurås. 

Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).
Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

Han sier det er flere grupperinger i Tunisia som har en egen agenda, og at ikke alle er like opptatt av det som skjer med Islamsk Stat (IS) i Syria og Irak. 

– Målet i Tunisia er ikke tilfeldig. Turistøkonomien er veldig viktig for Tunisia og klarer man å bremse turiststrømmen så vil man undergrave myndighetene. I tillegg er de vestlige, lettkledde turistene et symbol som står i motsats til det jihadistene ønsker å innføre, sier Lurås. 

Når terroren rammer uskyldige turister oppnår ifølge Lurås terroristene flere ting. 

– Det er nok en del av kalkyen at dette rammer turistøkonomien i Tunisia. Ødelegger man økonomien får man mer fattigdom, mer arbeidsløshet, og dermed kan det bli lettere å rekruttere unge menn inn i deres rekker, sier Lurås. 

Tilfeldig med tre angrep 

Den ekstreme terrorgruppa Islamsk Stat (IS) rekrutterer medlemmer fra hele verden, og fra Tunisia har 3000 menn blitt vervet. 

– Når de først blir dratt inn i disse veldige tette miljøene så blir det en skarp sosialiseringsprosess og samhold i gruppene. Det er nesten på grensen til indoktrineringsprosesser, som gjør at lederne klarer å overtale fotsoldatene til å utføre ekstrem handlinger, sier Lurås. 

Fredagen har vært blodig flere steder i verden. I Frankrike ble en fabrikk angrepet, og én mann funnet halshogget på stedet. I Kuwait er minst 25 personer bekreftet omkommet etter at en selvmordsbomber angrep en moské. 

– Jeg tror det er tilfeldig at angrepene har skjedd på samme tid. Det er ikke noe som tyder på at det er en forbindelse mellom dem. Det er enkelt utført, uten spesielle våpen eller krevende forberedelser, sier Lurås. 

Én av IS sine strategier er nettopp å ikke ha for mye koordinering, som krever utvidet kommunikasjon. 

– Koordinering kan lettere fanges opp av etterretningstjenester, og de oppfordrer til lokalt planlagte operasjoner, sier Lurås.