HVEM VINNER? Johan Kaggestad omtaler årets Tour som «en av tidenes sterkeste», med vinnerkandidater som Alberto Contador (fra høyre), Chris Froome, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana. FOTO: SCANPIX
HVEM VINNER? Johan Kaggestad omtaler årets Tour som «en av tidenes sterkeste», med vinnerkandidater som Alberto Contador (fra høyre), Chris Froome, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana. FOTO: SCANPIX

Kaggestad: – En av disse vinner Tour de France

– De kommer til dundre løs på hverandre i fjellene, sier en engasjert sykkelekspert.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tourmanager nå!

Årets Tour de France-start er bare en uke unna, og spekulasjonene og spådommene om hvem som vinner hva er som vanlig heftige.

Det knyttes spesielt store forventninger til kampen om sammenlagtseieren i Touren. Det gjør det forsåvidt hvert eneste år, men flere mener årets gule kamp er uten sidestykke i moderne sykkelhistorie.

Utfordrerne til det gjeve tekstilet frontes nemlig i år av den meget sterke trioen Chris Froome, Alberto Contador og Nairo Quintana, i tillegg til fjorårsvinner Vincenzo Nibali.

Alle fire har vunnet minst en Grand Tour hver, og tre av dem har vunnet Tour de France.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad er en av dem som gleder seg stort til den heftige bataljen.

– Det er mange år siden det har vært så mange sterke sammenlagtkandidater. Det er rett og slett et fantastisk felt, og kanskje tidenes sterkeste i Touren, sier han til TV 2.

– Du har de fire store som alle snakker om, men det er også flere andre som kan blande seg inn i tetstriden. Jeg så at Nairo Quintana uttalte at det var hele ti ryttere som kunne vinne Touren. Han er faktisk inne på noe, sier Kaggestad.

Eksperten tror vi kan forvente oss heftig action. Spesielt i fjellene.

– Froome, Contador, Quintana og Nibali kommer til å dundre løs på hverandre i fjellene. Det blir utrolig morsomt å se på. Årets Tour har også svært mange fjell, så det blir action hele veien til Paris, sier Kaggestad engasjert.

Han har selvsagt finstudert favorittenes sesong så langt og hvilken oppkjøring de har hatt.

Slik vurderer Kaggestad sine fire hovedfavoritter:

Chris Froome:

– Han er kanskje den største favoritten og kan kopiere sammenlagtseieren fra 2013. Han kommer fra en imponerende seier i Critérium du Dauphiné og virker svært solid. Froome har gjort det som skal til i oppkjøringen og har hatt få problemer denne sesongen.

– Han har også et meget bra Sky-lag rundt seg. Det er nesten ikke mulig å få et bedre Tour-lag rundt seg enn det han vil ha. I tillegg er Froome utvilsomt revansjelysten etter at han krasjet ut av Touren i fjor. Han vil ha ekstra tenning til å slå tilbake.

– Den store utfordringen til Froome blir brosteinen på den 4. etappen. Der kan han tape flere minutter. Spesielt hvis det blir vått og sleipt vær. Froome bør be om at det blir tørt vært.

Beste resultater i 2015: 1. plass Critérium du Dauphiné (og to etappeseirer), 1. plass Ruta del Sol (og én etappeseier). I tillegg har han 3. plass i Tour de Romandie (og én etappeseier).

Grand Tour-resultater: 1. plass Tour de France 2013, 2. plass i Touren 2012 og 2. plass i Vuelta a España i 2011 og 2014.

Alberto Contador:

– Contador kommer rett fra en imponerende sammenlagtseier i Giro d'Italia og skal forsøke å ta den vanskelige «Giro-Tour-dobbeltseieren». Han har virket veldig sterk i år, men det er ikevel verdt å merke seg at han ikke vant noen etapper i Giroen. Sammenlagtseieren kom etter jevn og bra kjøring, noe som også er blitt styrken hans.

– Han hverken klatrer eller kjører tempo noe bedre enn Froome, men har et veldig bra lag rundt seg. 

– Den største utfordringen til Contador blir selvsagt å finne Tour-formen så kort tid etter Giroen. Det er en veldig kort restitusjonstid, og det er derfor svært vanskelig å vinne både Giroen og Touren det samme året. Jeg ville absolutt ikke anbefalt noen ryttere å forsøke det.

– Nettopp derfor tror jeg også Contador kan få det tøft. Spesielt når feltet skal dundre inn i Pyreneene og slitet virkelig begynner. Jeg ser ikke bort fra at han da vil kunne «få det», og da renner minuttene fort unna. Det blir mentalt svært for ham.

Beste resultater i 2015: 1. plass Giro d'Italia, 2. plass Ruta del Sol (og én etappeseier), 4. plass Catalonia rundt, 5. plass Tirreni-Adriatico.

Grand Tour-resultater: 1. plass Tour de France 2007 og 2009. 1. plass Giro d'Italia 2008 og 2015. 1. plass Vuelta a España 2008, 2012 og 2014.

Nairo Quintana:

– Quintana er egentlig et spørsmålstegn, ettersom han nesten ikke har kjørt ritt denne sesongen. Han har brukt våren på trening hjemme i fjellene i Colombia. Men han virker samtidig svært trygg på opplegget sitt og at formen er god.

– Den største utfordringen hans blir – i likhet med Froome – brosteinsetappen den første uken. Der kan han tape mange minutter.

– Men du kan i hvert fall være trygg på at Quintana vil kjøre veldig bra i fjellene. Han vil sannsynligvis herje med de andre, og kan fort vinne flere fjelletapper. Det er også positivt for Quintana at tempoetappen i år er såpass kort, ettersom han ikke er så god på temposykkelen. Movistar-laget er også såpass bra at lagtempoetappen vil gå veldig greit.

– Det er et lite spørsmålstegn bak kapteinsfordelingen, ettersom Alejandro Valverde også skal være med. Jeg mener Quintana er den soleklart beste muligheten Movistar har for å komme på pallen, og også han de bør kjøre for. Men Valverde har vært god i år, og kan fort sitte i den gule trøyen den første uken. Hvis laget da må kjøre og bruke krefter for han, er selvsagt ikke det gunstig for Quintanas sjanser i sammendraget.

Beste resultater i 2015: 1. plass Tirreno-Adriatico (og én etappeseier), 3. plass Tour de San Luis, 4. plass Baskerland rundt, 8. plass Tour de Romandie.

Grand Tour-resultater: 1. plass Giro d'Italia 2014, 2. plass Tour de France 2013.

Vincenzo Nibali: 

– Nibali virker å være der han skal være, men har kanskje vært i litt dårligere form denne sesongen enn i fjor. Samtidig er han en mester i å spisse formen når det virkelig gjelder, så jeg tror han vil være i slag i Touren.

– Han imponerte virkelig stort i Touren i fjor og vant fullt fortjent. Han kommer imidlertid til å slite mer i fjellene i år. Først og fremst fordi konkurransen vil være mye hardere.

– I motsetning til Froome og Quintana vil brosteinsetappen være en stor fordel for Nibali. Det viste han til gangs på brosteinsetappen i fjor, der han var veldig god. Her kan Nibali virkelig hente minutter på de andre.

Beste resultater i 2015: 12. plass Critérium du Dauphiné, 10. plass Tour de Romandie, 13. plass Liège-Bastogne-Liège.

Grand Tour-resultater: 1. plass Tour de France 2014, 1. plass Giro d'Italia 2013, 1. plass Vuelta a España 2010. 2. plass Vuelta a España 2013, 3. plass Tour de France 2012.

De øvrige:

– Det er som nevnt flere andre outsidere som kan kjempe om pallplass, og i mine øyne er Thibaut Pinot en av disse. Han er fortsatt en ung gutt som er i stadig utvikling, men han imponerte stort i Touren i fjor med 3. plass i sammendraget og den hvite ungdomstrøyen. 

– Jeg vil også trekke frem Tejay Van Garderen. Han virker mye sterkere i år og imponerte stort med 2. plass i Critérium du Dauphiné. Han er en veldig sterk kandidat til å havne på pallen.

– Til slutt må også Romain Bardet nevnes. Han er som Pinot en ung og talentfull franskmann, og imponerte også i Touren i fjor med 6. plass sammenlagt.