Til venstre er bilen slik den så ut fredag morgen. Til høyre er et kart som viser den enorme avstanden mellom Sjoa og Trondheim. FOTO: HEIDI VENÆS / TV 2/GOOGLE MAPS
Til venstre er bilen slik den så ut fredag morgen. Til høyre er et kart som viser den enorme avstanden mellom Sjoa og Trondheim. FOTO: HEIDI VENÆS / TV 2/GOOGLE MAPS

Vill biljakt i kapret drosje: – Over 200 km/t

Normalt sett tar det tre timer og 44 minutter mellom Sjoa og Trondheim. For disse to gikk det litt fortere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Okstadbakkene mellom Trondheim og Heimdal, like sør for Trondheim sentrum endte ferden i en stygg utforkjøring. 

Drosjen er totalskadd etter utforkjøringen. FOTO: HEIDI VENæS / TV 2
Drosjen er totalskadd etter utforkjøringen. FOTO: HEIDI VENæS / TV 2

Før det hadde de banket opp drosjesjåføren, kapret bilen hans, og hatt pedalen lengre inne enn Reodor Felgen hadde da han kjørte sisterunden i Flåklypa Grand Prix.

Snittfart: 147 kilometer i timen

For her er regnestykket: Mellom Sjoa i Oppland og Okstadbakkene i Sør-Trøndelag er det 275 kilometer. Politiet i Gudbrandsdalen sier at bilen kjørte derfra like etter klokken 01:00 natt til fredag, og politiet i Sør-Trøndelag sier at utforkjøringen skjedde klokken 02:50.

Det betyr at de har har en gjennomsnittsfart på 147 kilometer i timen mens de har tilbakelagt 275 kilometer på den svingete E6-veien.

– Det er helt utrolige hastigheter vi snakker om. Det var nesten umulig å holde følge, og til tider var det så store hastigheter at vi mistet kontakt med de.

– Snakker vi om hastigheter over 200 kilometer i timen?

– Det kan godt være at hastigheten har vært oppi der, eller til og med over, sier operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Hvor høy fart bilen har holdt på det meste får etterforskningen vise.

– Hell og lykke

Faktum er at bilen kjørte utenfor veien like før Trondheim sentrum og bilen gikk rundt. Bildene viser en brutal virkelighet.

De to som satt i bilen, en norsk kvinne og en mann av ukjent nasjonalitet, men med østeuropeisk opphav, kom utrolig nok fra det hele uten skader. 

Da den første politipatruljen kom til ulykkesstedet var kvinnen på utsiden av bilen. Det er ukjent om hun hadde blitt kastet ut av kjøretøyet eller om hun hadde gått ut selv. 

– Det er bare hell og lykke at ingen andre ble truffet på veien, sier operasjonsleder Pedersen.

De ble sendt til St. Olavs hospital i Trondheim og har fått behandling i morges og i formiddag. Fredag ettermiddag skrives de ut og overleveres Gudbrandsdalen politidistrikt for å bli fremstilt for varetektsfengsling. 

– Drosjesjåfør sloss for livet

I tillegg til den ekstreme farten mistenker politiet ruskjøring, og har tatt utvidet blodprøve for å se om de var påvirket av narkotika. I tillegg sier drosjesjåføren at han ble truet på livet.

I veien i Sjoa skal drosjesjåføren og de to pågrepne ha kommet i et alvorlig basketak hvor drosjesjåføren slapp unna uten fysiske skader. Det kom en bil forbi da de sloss, og da tok de to bilen fra drosjesåføren.

– Slik jeg forstår det ble han reddet av den forbipasserende bilen, sier Erik Trønnes, lensmann på Sel.

– Sjåføren sier de prøvde å ta livet av ham, men han kom seg unna og fikk hjelp av en forbipasserende, mens de to bilkaprerne stakk av med drosjen, sier operasjonsleder Tom Roar Ellingsberg i Gudbrandsdal politidistrikt.

Kjenninger av politiet

Den fornærmede skal i politiavhør i ettermiddag, og patruljer fra Gudbrandsdalen politidistrikt har kjørt mot Trondheim for å hente de to pågrepne etter de ble utskrevet fra sykehuset i formiddag.

Det finnes foreløbig ingen siktelse, og motivet er ukjent. Begge to skal være kjenninger av politiet.

Også spesialenheten for politisaker blir koblet inn i saken, noe som er rutine i biljaktsaker.