ETT POLITI FOR ALLE: Janne Stømner er leder for politiets enhet for hatkriminalitet FOTO: ANNA RYDLAND NÆRUM / TV 2
ETT POLITI FOR ALLE: Janne Stømner er leder for politiets enhet for hatkriminalitet FOTO: ANNA RYDLAND NÆRUM / TV 2

– Flere homofile bør anmelde sjikanering og vold

Politiets enhet for hatkriminalitet er på plass under Oslo Pride.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne helgen går årets Oslo Pride-festival av stabelen i Oslo.

For tiende år på rad er oslopolitiet representert på festivalen, nytt i år er at også politiets egen gruppe for hatkriminalitet er på plass.

Har ikke vært gode nok

På en liten stand i Spikersuppa i Oslo står Janne Stømner sammen med andre representanter for politiet. Hun håper gruppas deltakelse skal føre til at flere homofile, lesbiske og transpersoner skal si fra til politiet dersom de blir utsatt for vold, sjikane eller trakassering.

– Vi kan med hånden på hjertet si ar vi ikke har vært gode nok på dette fagfeltet tidligere, innrømmer Stømner.

– Det er derfor vi nå har opprettet denne hatkrimgruppa, hvor den typen kriminalitet virkelig blir tatt på alvor og etterforsket, sier lederen.

Oslopolitiet, politistudenter og hatkrimgruppa har stand på Pride i Oslo FOTO: ANNA RYDLAND NÆRUM / TV 2
Oslopolitiet, politistudenter og hatkrimgruppa har stand på Pride i Oslo FOTO: ANNA RYDLAND NÆRUM / TV 2

Mørketall

I fjor hadde enheten for hatkriminalitet 67 saker som gikk på legning. Hittil i år er det elleve. Stian Barmo er en av to etterforskere som nå jobber i hatkrimgruppa. Han forteller at det er legning og etnisitet som er de største gruppene når det gjelder hatkriminalitet, men han er også sikker på at det er snakk om store mørketall.

– Vi ønsker å avlive argumentet om at politiet ikke tar denne typen saker på alvor slik at det ikke er vits i å anmelde. Selv om vi ikke alltid klarer å finne en gjerningsmann så blir saken registrert hos politiet. Dersom det ikke blir anmeldt har det på en måte aldri skjedd i vårt system, og det vil vi ikke at skal skje, sier Barmo.

Stømner sier at hatkrimgruppa ønsker å bidra til at mørketallene blir lavere.

– Før var noe av problemet at mye ikke ble kjent igjen som hatkriminalitet av politiet, sier Stømner og forteller at de nå driver opplæring også av andre politifolk, slik at flere skal være obs på denne typen kriminalitet.

– Det er viktig, for hatkriminalitet er faktisk straffeskjerpende, legger Stømner til.

Bård Stensli er på plass på Oslo Pride for tiende året på rad. FOTO: ANNA RYDLAND NÆRUM / TV 2
Bård Stensli er på plass på Oslo Pride for tiende året på rad. FOTO: ANNA RYDLAND NÆRUM / TV 2

Det finnes ingen eksakte tall for hvor mange tilfeller det er av vold og trakassering med bakgrunn i legning. 

Politioverbetjent Bård Stensli har nærmest blitt et selvsagt ansikt å treffe på under Oslo Pride. I år er det tiende gang han er med på festlighetene. For han har det blitt bedre og bedre, han forteller at det er stor forskjell på folks holdninger for ti år siden og i dag. Både når det gjelder politiet og folk flest.

– Vi vil vise at vi er et politi for alle, og det virker som det går bedre og bedre, vi ser også at andre statlige etater tar etter politiet, i år er for eksempel også forsvaret på plass, sier Stensli.

Deltar i paraden

I fjor deltok 130 politifolk i paraden da Europride ble arrangert i Oslo. Da mottok politiet en pris for beste tema, som var nettopp – Ett politi for alle. Det var også året regnbueflagget for første gang ble heist utenfor politihuset i Oslo. Det kan bli en tradisjon, flagget vaier nemlig utenfor i år også.

Stensli, som selv er homofil, forteller at vi ikke kan late som om alt har blitt bra. Han forteller om en 23-åring som har blitt utsatt for vold tre ganger, hvor bakgrunnen for volden har vært at han er homofil.

– Disse historiene vil jeg få slutt på, vi skal ikke ha det sånn, sier Stensli.

I dag skal rundt 50 norske politifolk delta i paraden som fyller Oslos gater.