Fabrikk angrepet i Frankrike: Mann funnet halshogd like ved

En amerikanskeid fabrikk sørøst i Frankrike ble angrepet fredag morgen. En person ble funnet halshogget i nærheten. – Uten tvil et terrorangrep, sier president Francois Hollande.

ANGREP FABRIKK: Minst en gjerningsmann kjørte bilen inn i gassanlegget ved Air Products-fabrikken i den franske byen Saint-Quentin-Fallavier. Foto:  PHILIPPE DESMAZES /AFP
ANGREP FABRIKK: Minst en gjerningsmann kjørte bilen inn i gassanlegget ved Air Products-fabrikken i den franske byen Saint-Quentin-Fallavier. Foto:  PHILIPPE DESMAZES /AFP

SISTE: Personen som ble funnet halshogd utenfor gassfabrikken øst i Frankrike, var sjefen til mannen som er pågrepet for angrepet, sier en kilde nær etterforskningen til AFP. 

Like før kl 10 fredag morgen kjørte en hvit pickup inn på fabrikken Air Products, i byen Saint-Quentin-Fallavier, sørøst i Frankrike. 

Air Products produserer blant annet gass og kjemikalier til industrien. Selskapet har amerikanske eiere. 

Det skal bare ha vært en person i bilen, som kjørte rett inn i en eller flere gassbeholdere, slik at det eksploderte. To personer ble skadet.

Funnet halshogd

I etterkant ble en mann funnet halshogd ved fabrikken. Hodet ble funnet ved fabrikkens gjerde, og hadde arabiske inskripsjoner. Også et IS-flagg ble funnet like ved.

Offeret skal ifølge franske medier være sjefen til den hovedmistenkte identifisert som Yassin Salhi.

President Francois Hollande bekreftet klokken 13 at den hovedmistenkte var pågrepet og identifisert.

Det var en brannmann som kom til stedet som pågrep gjerningsmannen.

Radikalisert

Salhi er bosatt i en forstad til Lyon og er 35 år gammel. Han er gift og far til tre.

Salhi skal ha vært radikalisert, og tidligere vært i politiets søkelys på grunn av dette, men hadde ikke noe kriminelt rulleblad.

Han skal være salafist, en gren av islam som viser til en moderne puritansk og reformistisk tilnærming til religionen.

Salhis kone ble intervjuet på den franske radiokanalen Europe 1 i etterkant av angrepet. Hun fortalte at mannen ikke kom hjem igjen.

– På morgenen reiste han på jobb. Han kom ikke tilbake mellom klokken 12 og 14 da jeg ventet på ham, sa hun.

Senere på dagen ble også kona pågrepet av politiet.

Mannen som ble halshogd skal ikke ha vært ansatt ved fabrikken, men leder i et lokalt transportfirma. Han skal ha vært ved fabrikken i forbindelse med en leveranse. 

– Uten tvil terror

Frankrikes president Francois Hollande avbrøt alle møter og returnerte fra EU-toppmøtet i Brussel som følge av angrepet.

– Dette er uten tvil et terrorangrep, uttalte presidenten på en pressekonferanse før han skulle forlate den belgiske hovedstaden og dra hjem til Paris.

I januar ble Frankrike utsatt for to terrorangrep. Redaksjonslokalene til satireavisa Charlie Hebdo og et jødisk supermarked ble angrepet.

Myndighetene har i etterkant fryktet flere angrep.

Solberg: – Grotesk

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun har stor medfølelse og sympati med ofrene og deres familier etter angrepet i Frankrike.

– Det er trist at Frankrike nok en gang rammes av det som ser ut til å være en terroraksjon. Nyhetsrapportene fra landet vitner om en grotesk hendelse, sier Solberg.

Hun understreker at Norge står sammen med Frankrike i kampen mot terrorisme og ekstremisme.

Bare timer senere kom meldingen om fredagens andre terrorangrep. Minst syv personer er drept ved et turisthotell i den tunisiske byen Sousse. 

Brende fordømmer angrepet

Utenriksminister Børge Brende fordømmer terrorangrepet i Frankrike.

– Frankrike er igjen offer for et brutalt og sjokkerende angrep. Våre tanker er med ofrene og deres pårørende. Norge står sammen med Frankrike i kampen mot terrorisme og voldelig ekstremisme, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse.

(TV 2/ NTB)

Mer innhold fra TV 2