Tester nye førerløse biler – i trafikken

Google har spennende ting på gang.

Her er Googles nye prototype ute på veien i California. Bilen er hundre prosent selvkjørende, men har med en person som kan gripe inn hvis noe går galt. Foto: Google.
Her er Googles nye prototype ute på veien i California. Bilen er hundre prosent selvkjørende, men har med en person som kan gripe inn hvis noe går galt. Foto: Google.

Et av de store satsingsområdene innen bilbransjen akkurat nå, er teknologi som gjør at bilene kan kjøre seg selv.

Stadig flere biler får systemer som bidrar til dette, enten det handler om adaptiv cruisekontroll, skiltgjenkjenning, filskiftvarsler eller automatisk nødbrems – for å nevne noe.

Rent teknologisk sett er det ingen ting i veien for å produsere selvkjørende biler nå. De store hindrene er av juridisk art, der den største floken er denne: Hvem har ansvaret hvis en selvkjørende bil forårsaker en ulykke?

Trenger ikke ratt eller pedaler

Parallelt med de store bilprodusentene, er Google skikkelig på ballen her. De har testet selvkjørende biler i flere år, og har nå en ny prototype klar.

Den har de akkurat startet testingen av, i Mountain View, California.

Google forteller selv at bilene helt fra starten av er utviklet for å være selvkjørende, og ikke trenger hverken ratt eller pedaler. Men test-prototypene har dette som tilleggsutstyr.

De slipper ut selvkjørende bil – i 240 km/t

1,6 millioner kilometer

Det er fordi det alltid er med en person, som kan gripe inn hvis noe uforutsett skulle skje. Så langt har Googles selvkjørende biler klokket over 1,6 millioner kilometer, og det har bare vært snakk om ubetydelige uhell.

I tillegg til sine egne biler, har Google også en testflåte med Lexus RX 450h som har vært på veien i flere år. Samme teknologi er installert her.

Tidligere denne måneden lanserte Google en egen nettside for sitt bil-prosjekt, dette blant annet for å møte kritikk de har fått for å ikke være veldig åpne rundt utvikling og framdrift.

Jo – slik kan bilen din se ut om 20 år

Denne bilen kommer når du kaller på den