Michael Jordan ble valgt som nummer tre i 1984-draften mens Kobe Bryant ble valgt som nummer 13 i 1996. I natt er det igjen klart for NBA-draft.
Michael Jordan ble valgt som nummer tre i 1984-draften mens Kobe Bryant ble valgt som nummer 13 i 1996. I natt er det igjen klart for NBA-draft.

Hvilket lag får NBAs neste superstjerne?

I natt norsk tid skal NBA-lagene velge spillere i årets draft. Valgene kan direkte definere lagenes suksess de neste årene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra Europa er vi vant med at klubber kjøper og selger spillere. I amerikansk idrett styres dette via bytter og, ikke minst, via draft. I draften blir de største talentene valgt i en rekkefølge som allerede er bestemt. Lagene med den dårligste sesongen bak seg har størst sjanse til å få førstevalget og i år er det Minnesota Timberwolves som skal velge først. 

Resten av verden melder seg på
Tradisjonelt har NBA-lagene stort sett valgt spillere fra det amerikanske college-systemet, men de senere årene er det også blitt mer og mer vanlig at unge og eldre spillere fra andre land blir valgt tidlig. 

Timberwolves velger Towns
Draften er en stor begivenhet i amerikansk idrett og ryktestrømmen er massiv i dagene i forkant. I år virker det klart at Timberwolves kommer til å velge Karl-Anthony Towns. 19-åringen som rager 211 centimeter over bakken spilte for universitetslaget Kentucky forrige sesong. Men etter Towns kan det bli det kaos. 

Lakers og Knicks med tidlige valg
På plassene etter Timberwolves følger Los Angeles Lakers, Philadelphia 76ers og New York Knicks. At «store» lag som Lakers og Knicks er så høyt på listen har bidratt til at interessen er enda større enn vanlig. Ryktene går heller ikke bare på hvem lagene velger, men også på om det blir byttehandler. Lakers ryktes for eksempel å forsøke å bytte årets andrevalg, i tillegg til flere spillere, mot Sacramento Kings' DeMarcus Cousins. 

Hvem velger Lakers
Ekspertene mener det er størst sjanse for at Lakers velger Jahlil Okafor eller D'Angelo Russell. Russell skal visstnok også være spilleren Knicks ønsker å knytte til seg. Draften er ingen eksakt vitenskap og det er mange eksempler på at lag har feilet. 

Darko Milicic ble valgt foran spillere som Dwyane Wade og Carmelo Anthony i 2003.
Darko Milicic ble valgt foran spillere som Dwyane Wade og Carmelo Anthony i 2003.

Jordan valgt som nummer tre
Michael Jordan blir av de aller fleste regnet som verdens beste basketballspiller, men ble i 1984 valgt på tredjeplass av Chicago Bulls. Først i 1984 ble en annen legende valgt, Hakeem Olajowon gikk nemlig til Houston Rockets. Men mannen som ble valgt på andreplass er en spiller de fleste kanskje ikke har hørt om andre steder enn i Jay Z-tekster. Sam Bowie ble nemlig valgt foran Jordan, men hans ni år i ligaen ble desverre preget av skader. Jordan førte Bulls til seks titler og ble NBAs scoringskonge hele ti ganger. 

Miličić foran Wade
En av de beste årsklassene i moderne tid var i 2003. Men hverken Dwyane Wade, Chris Bosh eller Carmelo Anthony ble valgt som nummer to etter LeBron James. Detroit Pistons valgte nemlig Darko Miličić. Der de andre spillerne alle blir regnet blant NBAs beste spillere ble Miličić sendt rundt til forskjellige klubber uten særlig suksess. I sitt første år for Pistons var riktignok serberen en del av laget som vant NBA-tittel, men spilte så lite at han ble omtalt som «den menneskelige seierssigaren» - kom Miličić inn var kampen over.

Kan stå på vannski...
Ett annet andrevalg som ikke ble noen suksess var Shawn Bradley. Sportslig leder for 76ers Jim Lynam mente at den 229 centimeter høye Bradley kom til å forandre NBA og skrøt av at kjempen kunne spille golf, ri hester og til og med stå på vannski. Problemet var at han aldri ble en skikkelig god basketballspiller. 

I natt skal altså dagens sportslige ledere prøve å finne lagets neste superstjerne og, kanskje vel så viktig, unngå de største floppene. 

PS: I tillegg til Towns, Okafor og Russell er andre spillere prosjektert tidlige valg latviske Kristaps Porziņģis, Emmanuel Mudiay (som spilte i Kina forrige sesong), Justise Winslow og kroatiske Mario Hezonja.