Mener chat-logg avslører at terror-
tiltalt (24) ville tilbake til Syria

OSLO TINGRETT (TV2): I kontakt med IS-krigeren Abo Edelbijev diskuterte terrortiltalte Ishaq Ahmed (24) retur til Syria. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Disse meldingen blir sendt like før han blir pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste 5. desember 2014.

I et utdrag fra en Whatsapp-chat 02. desember 2014 spør Abo Edelbijev om Ahmed vil komme til Syria:

«Beinet mitt er OK, det skal tilbake der det kom fra. Neste uke, I'll be back», skriver Ahmed.

«Vil du komme til oss?», spør Edelbijev.

«Yes», svarer Ahmed.

«Byen heter Manbij, det er masse brødre fra Europa, engelske, tyske, franske, norske og danske her», svarer Edelbijev.

Senere i dialogen ber Ahmed om hjelp til å bli smuglet inn i Tyrkia, fordi han har fått innreiseforbud av tyrkiske myndigheter.

«Kan du be brødere hente meg på grensa til Bulgaria?», spør Ahmed.

Tre dager senere blir Ishaq Ahmed pågrepet av Beredskapstroppen og Politiets sikkerhetstjeneste.

Skulle bare levere pakke

Tiltalte forklarer i retten at han skulle levere en pakke og noen penger til Syria via Tyrkia. Han nekter for å ha noen plan om å dra til Syria.

– Jeg skulle til Tyrkia for å levere sko, klær og penger til en som Edelbijev kjente som kunne gi det videre, sier Ahmed.

– Hadde du tenkt deg til Syria? spør aktor Geir Evanger.

– Nei, nei, nei, sier Ahmed.

– Hva er det da du gir utrykk for her?, spør aktor.

– Det jeg sier, er at jeg trenger å bli smugla inn til Tyrkia. Jeg ble deportert og har innreiseforbud og da blir det vanskelig for meg å levere pakka og pengene. Jeg skal smugles inn fra Bulgaria, sier Ahmed.

KRITISK: Forsvarer Thomas Randby i Oslo tingrett Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK: Forsvarer Thomas Randby i Oslo tingrett Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kritisk til bevismaterialet

Den terrortiltaltes forsvarer, Thomas Randby, hinter til at etterforskningen ikke har fokusert nok på om Ishaq Ahmed faktisk drev med humanitært arbeid.

– Etter loven har påtale og politi en streng objektivitetsplikt under etterforskning og rettergang. De skal av eget tiltak opplyse om det som taler både mot og til fordel for tiltalte, sier Randby.

– Hva tenker du om det som blir lagt fram her i retten?

– Utifra det som er fremkommet både i materialet til PST og svarene som gis, så etterlater det et inntrykk for meg at det som er definert som relevant for PST først og fremst er bevismomenter som styrker deres egen tiltale, sier Randby.

Aktor Geir Evanger støtter ikke Randbys syn. Han sier etterforskningen har vært rettet mot relevante temaer og de har funnet lite som støtter opp under terrortiltaltes forklaring om at han drev med humanitært arbeid. 

– De funn av bilder som er relevant i saken er slik vi ser det i hans disfavør. Vi finner for eksempel ikke søk på Røde Kors eller SARC. Skulle forsvarer finne noe av betydning, så har vi syndet, sier Evanger. 

Alvorlig tiltalte

Bakgrunnen for tiltalen er at mannen reiste fra Syria til Norge i september 2013. Her mener PST at han skal ha inngått avtale med en eller flere personer tilknyttet terrororganisasjonene IS og/eller Jabath Al Nusra om å begå eller medvirke til terrorhandlinger.

Han skal ha skaffet seg våpen og oppholdt seg i Syria inntil han ble skutt i benet og returnerte til Norge i februar i fjor.

24-åringen, som kommer fra Fredrikstad, skal fra Norge ha opprettholdt kontakten med personer i IS.

Han ga uttrykk for at han kunne skaffe penger, klær, sko og lignende, samt at han selv ønsket å returnere til Syria, ifølge tiltalen.

Ishaq Ahmed nekter straffskyld.

TV 2 kommer med mer.