ØVELSER VED NORGE: Fra Nordflåtens beredskapsøvelse i mars. En amerikansk rapport avslører at russerne har øvd på å innta nordiske områder. Foto: TV 2
ØVELSER VED NORGE: Fra Nordflåtens beredskapsøvelse i mars. En amerikansk rapport avslører at russerne har øvd på å innta nordiske områder. Foto: TV 2

Ekspert: – Russland øvde på å innta Nord-Norge

En sikkerhetsekspert ved amerikanske Center for European Policy Analysis (Cepa), slår fast at Russland har øvd på å okkupere nordiske områder. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten fra Cepa er en analyse av sikkerhetssituasjonen i Norden, Baltikum og Polen, og hvordan disse ni landene er rustet mot en trussel fra Russland.

Det er sikkerhetsekspert, forfatter og Cepa-sjef Edward Lucas som har skrevet den.

I rapporten slår han fast at russerne under en militærøvelse øvde på å innta Åland, Gotland, Bornholm og Nord-Norge. 

Hurtig kontroll over Norden

Russland har hatt flere øvelser den siste tiden. Øvelsen som inkluderte Norge, tidfester Lucas til mars i år, noe som er sammenfallende med da Putin satte Nordflåten og styrker ved Østersjøen i kampberedskap

Sikkerhetseksperten påpeker at øvelsene viste russernes forbløffende evner til å forflytte tusenvis av soldater på kort tid. I ett av scenarioene for øvelsene, var hurtig kontroll over Nord-Norge, Åland i Finland, Gotland i Sverige og Bornholm i Danmark. 

– Hvis denne operasjonen ble utført med suksess, ville det være umulig for Nato-landene å gjenvinne kontroll i de baltiske landene, skriver Edward Lucas i rapporten.

Sikkerhetspolitikk

Nettopp den «usammenhengende sikkerhetspolitikken Norden, Baltikum og Polen», er noen av utfordringene som Lucas fremhever. 

Finland og Sverige er ikke med i Nato, noe som gjør Norden, Baltikum og Polen sårbare. 

– Geografien gjør det vanskelig, kanskje umulig, å forsvare Natos mest sårbare medlemmer, de baltiske statene Estland, Latvia og Litauen, uten samarbeid med ikke-medlemslandene Finalnd og Sverige, oppsummerer Cepa på sine nettsider.

Førsteamanuensis Katarzyna Zysk ved Institutt for forsvarsstudier sier det ikke er overraskende dersom Russland har gjennomført en øvelse på denne måten. 

– Det passer inn i et mønster vi har sett spesielt det siste året, med flere provokative øvelser. Spesielt i Baltikum har det vært en del aggressive russiske militærøvelser, sier Zysk, som understreker at hun ikke kjenner scenariet for øvelsen, og at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Hvis de øver på å overta deler av andre land er det ganske åpenbart aggressivt, sier hun til TV 2.

Strategisk viktige områder

Overtakelse av Nord-Norge, Gotland, Åland og Bornholm er relevant i en øvelse som gjelder konflikt med Nato. 

– Det er ikke overraskende operasjoner i en øvelse mot Nato, siden de er svært strategisk viktige områder. Russland har samtidig tenkt aggressive scenarier mot alliansen også tidligere, inkludert med simulert bruk av kjernefysisk våpen i Zapad-øvelsen i 2009, sier Zysk.

– Slike øvelser sender også ofte et politisk signal og er en del av et politisk spill, i tillegg til at de militære får øve seg, sier hun.

Europas frontlinje

Edward Lucas beskriver de åtte landene i Norden og Baltikum, i tillegg til Polen, som Europas nye frontlinje. 

– Disse landene deler en bekymring for et Russland som ruster opp. På papiret er de rike nok til å forsvare seg selv. Men disse ni landene er delt inn i Nato og ikke-Nato, EU og ikke-EU, liten og stor, fattig og rik, skriver Lucas.

– Noen av dem bruker masse penger på militært forsvar, mens andre er gratispassasjerer, slår han fast. 

Sprikende sikkerhetspolitikk

Sikkerhetseksperten mener motsetningene mellom de nordiske landene kan gjøre Nato sårbar som allianse. 

– Disse landenes manglende evne til å forsvare seg selv uten hjelp fra andre, og trusselen dette skaper for Natos troverdighet, gjør sikkerheten i disse ni landene viktig for hele verden, skriver han. 

Zysk ved IFS mener Russlands egne provokasjoner tjener som en samlende effekt for Norden, Baltikum og Polen. 

– Nato-landene holder samme linje, men politikken er sprikende hos noen land. Det som skjedde på Krim og øst i Ukraina har imidlertid bidratt til å samle landene når det gjelder politikk overfor Russland. Slik sett virker Russlands politikk mot sin hensikt, sier hun.