Astronom hevder han har svaret på lysgåten NASA ikke skjønner

Det var verken ei lommelykt, et lyn eller et tegn fra oven, mener en anerkjent astronom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til og med NASA stusset på videoen du ser øverst i saken.

Etter at en syklist la ut klippet, hvor man ser et fascinerende lysfenomen på himmelen, på YouTube, har klippet gått sin seiersgang på nett.

TV 2 Nyhetenes Facebook-siden har det kommet flere tusen forslag til hva man ser i videoen.

Noen lystige kommentatorer mener at det er Tor som har byttet ut hammeren med en gedigen lommelykt, mens andre spør seg om enden er nær. Noen skriver at det kan være snakk om et lyn, mens andre spør seg om det kan være en lyskaster. 

Nå hevder astronom og tidligere Discovery-programleder Phil «The Bad Astronomer» Plait at han har svaret på hva som egentlig skjer i videoen, og det er verken snakk om gedigne lommelykter eller tegn fra oven.

Det er snakk om iskrystaller.

BAD ASTRONOMER: Phil Plait blogger og skriver jevnlig om himmelfenomener. Foto: BadAstronomer.com.
BAD ASTRONOMER: Phil Plait blogger og skriver jevnlig om himmelfenomener. Foto: BadAstronomer.com.

Elektriske felt

– Dette er en cirrus-sky laget av iskrystaller. Den blir dratt mot en stigende cumulus-sky. Hvis iskrystallene i cirrus-skyen er lange og tynne som nåler, legger de seg sammen med det elektriske feltet på den nedre cumulus-skyen som blir generert av luftstrømninger inni skyen, forklarer han i astronomispalten sin i Slate.

Plait skriver at det er en god grunn til at strålen har samme farge som sola.

– Når det elektriske feltet plutselig endrer seg på grunn av for eksempel lyn inni skyen, kan iskrystallene endre posisjon, og reflektere og skyve sollyset i en annen retning. Legg merke til at strålen i videoen har samme farge som sola. 

Aldri sett noe lignende

I videoen kan man høre syklisten banne og absolutt ikke legge skjul på hvor fascinert han er.

– I videoen er strålen ganske lys, og jeg kan se for meg hvor lett det er å bli satt ut av den. Jeg ser mye på skyene, og jeg har aldri sett noe som dette, så jeg tror ikke det er så vanlig, skriver Washington-mannen.

Plait står bak nettstedet BadAstronomy, og frem til 2007 jobbet han ved fysikk- og astronomidepartementet ved Sonoma State University.

Han har en doktorgrad i astronomi, og har til og med fått asteroiden Philplait oppkalt etter seg.