MØTER HVERANDRE PÅ SISTE DAG: Jon Ludvig Hammar og Magnus Carlsen på Flo og Fjære utenfor Stavanger for å spille lynsjakk i forrige uke. I dag møtes de til avslutningen av Norway Chess.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
MØTER HVERANDRE PÅ SISTE DAG: Jon Ludvig Hammar og Magnus Carlsen på Flo og Fjære utenfor Stavanger for å spille lynsjakk i forrige uke. I dag møtes de til avslutningen av Norway Chess.  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Carlsen før den norske prestisjeduellen: – I dag er vi ikke venner

Duket for «hatoppgjør» mellom Carlsen og Hammer på siste dag av Norway Chess.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se og følg Carlsen mot Hammer i vårt livesenter (15.30)

I alder skiller det temmelig nøyaktig et halvt år mellom barndomsvennene Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer - begge født i 1990. Men der Hammer er eldst, er det Magnus Carlsen som har tatt sjakkverden med storm.

I dag møtes de to i siste runde av Norway Chess i Stavanger. Lavest rangerte Hammer ligger ikke overraskende sist. Mer oppsiktsvekkende er det at Carlsen «kun» kjemper om en femteplass i sammendraget.

– Vi er ikke venner i dag
Likevel er det ingen tvil om at de to nordmennene begge virkelig ønsker å vinne dagens siste og avgjørende parti.

– Jeg sa på forhånd at om jeg slår Magnus, spiller ingenting av det andre jeg har gjort her noen rolle. Det står jeg ved, sa Hammer etter gårsdagens tap for Viswanathan «Vishy» Anand.

KRAGERØ, 2013: Magnus Carlsen forbereder seg til VM-kamp mot Anand med treningsleir. Her er han igang med et parti sjakk mot Jon Ludvig Hammer.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
KRAGERØ, 2013: Magnus Carlsen forbereder seg til VM-kamp mot Anand med treningsleir. Her er han igang med et parti sjakk mot Jon Ludvig Hammer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Men det er slik at når man har så mange tap som meg... Det er greit så lenge man er sur, men det er verre når man har gitt opp. Det er der jeg er nå. Jeg er mest oppgitt. Men jeg har hvit mot Magnus i morgen. Det er da noe, sa en skuffet Carlsen etter gårsdagens tap for inderen.

Magnus Carlsen, som selv mener han spilte sin dårligste sjakk i turneringen da han endte opp med å slå Levon Aronian i et berg-og-dalbane-parti av de sjeldne i går, kan ende opp med 50 prosent av poengene og femteplass i sammendraget ved seier over sin egen VM-sekundant. Noe han selv betrakter som tilfredsstillende etter katastrofestarten og under pari-spill i de tre påfølgende partiene.

– Det blir gøy. For begge gjelder det å komme seg etter to dramatiske partier. Jeg har i hvert fall en seier å leve på, mens hans tap kanskje er litt bittert. Vi får se. Hvis jeg spiller bra i morgen, ender dette helt ok, sa Carlsen i TV 2s studio etter gårsdagens parti.

På spørsmål om oppladningen til duellen med Hammer, kom det likevel et smil fra verdensmesteren. Det er hevet over enhver tvil at de to ser frem til å møte hverandre på øverste nivå foran TV-kameraene.

– Jeg kommer ikke til å snakke med ham. Vi skal spille mot hverandre. Da er man ikke venner, slo Carlsen fast.

I studio fikk han støtte av TV 2-ekspert Simen Agdestein, som har vært Carlsens lærer og sparringspartner på Norges Toppidrettsgymnas.

– Selv de beste venner skal kjempe så fillene flyver. Det har vi i hvert fall tradisjoner for her i Norge. Spesielt i gamle Sovjet hadde man kanskje ikke like sterke tradisjoner for dette. Også Bobby Fischer ble anklaget for å spille vennskapelige remiser av de gamle russerne, sa Agdestein.

Carlsen bekreftet at det trolig blir en skikkelig fight i Stavanger på avslutningsdagen i dag.

VENNER: Magnus Carlsen og Norges sjakktoer Jon Ludvig Hammer sammen før Norway Chess i Stavanger. I dag bytter de ut sand med sjakkbrett. Carina Johansen / NTB scanpix
VENNER: Magnus Carlsen og Norges sjakktoer Jon Ludvig Hammer sammen før Norway Chess i Stavanger. I dag bytter de ut sand med sjakkbrett. Carina Johansen / NTB scanpix

- Jeg tror ingen av oss vil ønske kort remis i morgen, var Carlsens spådom.

Runde 9 i Norway Chess torsdag:

Hammer-Carlsen, Vachier-Lagrave - Grischuk, Aronian - Nakamura, Topalov - Anand og Caruana - Giri.