Nå sitter halvparten riktig vei i bilen

Kan være forskjellen på nakkebrudd eller et blåmerke.

40 prosent av alle barn under fire år sitter nå i bakovervendt sete, det viser en undersøkelse gjort av UP og Trygg Trafikk. Dette er mer enn en dobling fra 2010.
40 prosent av alle barn under fire år sitter nå i bakovervendt sete, det viser en undersøkelse gjort av UP og Trygg Trafikk. Dette er mer enn en dobling fra 2010.

I Norge har vi hatt påbud om å sikre barn i bilen siden 1988. Nå sier loven at du skal bruke godkjent barnesete til barna er minst 135 centimeter høye, eller veier over 30 kilo.

Fra eksperthold blir det anbefalt at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig, og helt til de fyller fire år. 

Ved en kollisjon, sitter barna langt bedre beskyttet i et bakovervendt sete. Fra eksperthold blir det anført at forskjellen kan være så stor som mellom nakkebrudd og et blåmerke.

Ny undersøkelse

I 2010 viste en telling at 20 prosent av norske barn under fire år var sikret i bakovervendt bilsete.

UP har nå i samarbeid med Trygg Trafikk gjennomført en ny, landsomfattende undersøkelse. I alt ble 1.241 biler med barn i kontrollert i nærheten av barnehager. Her viser tallene at 49,3 prosent sitter i bakovervendt sete, altså mer enn en dobling på fem år.

Barnesetet kan være en ren dødsfelle

Sørlendingene henger etter

– Denne undersøkelsen viser at trafikksikkerhetskampanjene treffer. Vi ser en tendens til høyere kunnskap om sikkerhet blant bilistene. Dette er en betydelig forbedring i forhold til for fem år siden. Men fortsatt sitter halvparten feil vei, så vi er ikke i mål ennå, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen, i en pressemelding.

Sørlendingene henger litt etter når det gjelder å sikre barna. I Agder og Rogaland sitter bare 32 prosent av barn under fire år i bakovervendt bilsete.

Hver femte barnestol fikk stryk-karakter

Knapt dødsulykker

– Vi oppfordrer sørlendingene til å gjøre en innsats, slik at også de kommer opp på landsgjennomsnittet, sier seniorrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

Loven sier at barn skal sitte bakovervendt til de veier ni kilo. Det er et for tidlig tidspunkt å snu barnet fremover på, mener ekspertene.

Utviklingen har gått riktig vei de siste tiårene. Nå skjer det knapt dødsulykker med barn i bil i Norge.

Sikkerhetsbevisste foreldre

– På 1970-tallet omkom 100 barn i året i trafikken. Med dagens trafikkbilde ville det tilsvart 400 barn i året. Flere politikontroller, sikrere biler, bruk av barnestoler og belte, sammen med sikkerhetsbevisste foreldre, har gitt svært positive resultater, sier Jon Olav Nilssen som er sikkerhetssjef i forsikringsselskapet If.

– Det fødes 60 000 barn hvert år i Norge. Svært mange av disse har førstegangsforeldre, så det er viktig å fortsette å informere, selv om antall dødsulykker med barn i bil har gått kraftig ned, sier Nilssen, i en pressemelding.

Oppblåsbart barnesete – ja, det finnes!

Barn 1-3 år som er sikret bakovervendt, på distriktsnivå


Nordre/Søndre Buskerud og Asker og Bærum – 63 %
Haugaland og Sunnhordland, Hordaland, Sogn og Fjordane – 58 %
Helgeland, Salten og Midtre Hålogaland – 54 %
Vestfold og Telemark – 53 %
Sør- og Nord Trøndelag, Sunnmøre, Nordmøre og Romsdal – 50 %
Hedmark, Gudbrandsdal og Vestoppland – 49 %
Østfold og Follo, Romerike – 46 %
Oslo – 43 %
Troms, Vestfinnmark og Østfinnmark – 37 %
Agder og Rogaland – 32 %


(Kilde: UP og Trygg Trafikk)

Mange unger? Da er dette smart!