Her skygger norske F 16-fly russere over Østersjøen

LITAUEN (TV 2): Dette er de første bildene som er offentliggjort av norske jagerfly som avskjærer russiske militærfly i luftrommet nær de baltiske landegrensene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen av bildene er tatt for bare én uke siden.

Se bildeserie øverst!

– Vi er oppe og identifiserer flyene og flyr ved siden av dem, tar bilder og passer på at de ikke nærmer seg baltisk luftrom, sier detasjementsjef og jagerpilot Atle Bråten til TV 2.

Skarpe oppdrag

To norske F 16-fly har stått i konstant beredskap på Siauliai flybase i Litauen siden 1. mai. Norge overtok da hovedansvaret for å overvåke den østlige grense på oppdrag for NATO.

De unike bildene Luftforsvaret har frigitt er tatt under tre såkalte «scrambles», altså skarpe oppdrag der norske jagerfly går på vingene for å identifisere russiske fly utenfor territorialgrensene til de baltiske landene.

Bildene viser en russisk jagerbomber av typen SU-24 Fencer, det russiske overvåkningsflyet A-50 Mainstay og etterretningsflyet IL-20 Coot.

Økt russisk aktivitet

De baltiske landene mangler kapasitet til å kontrollere eget luftterritorium, og er derfor avhengig av hjelp fra NATO.

Norge var stasjonert i Litauen sist gang i 2008. Etter at Russland annekterte Krim har situasjonen i lufta blitt langt mer anspent.

– Dette er alvor. Det er vi som passer på luftrommet nå, og det er vår jobb å sørge for at luftrommet ikke blir krenket, sier Bråten.

I perioden Norge har vært stasjonert i Litauen har NATO sendt F16-fly på vingene 15 ganger for å undersøke russiske militærfly. Det har vært en økende tendens av russisk flyaktivitet de to siste ukene.

– Det blir flere «scrambles». Vi er oppe og identifiserer litt oftere enn det som har vært før, bekrefter Bråten.

Flyr i internasjonalt luftrom

Og antallet er sannsynligvis høyere. Italia, som voktet luftrommet fra nyttår, forlenget NATO-avtalen da Norge tok over ansvaret. Oppdragene de har utført er ikke inkludert i den norske oversikten.

Russiske fly slår av transponderne når de flyr tokter, og er derfor «usynlige» for sivil luftfart. I 2014 var det minst to nestenulykker der russiske fly lå i kollisjonskurs med sivile fly.

Russerne har tidligere oppført seg aggressivt og provoserende i møte med NATO-landenes luftstyrker. Norge har foreløpig ikke merket Putins temperament.

– De har ikke brutt landegrensene til de baltiske landene, og vi har ikke opplevd noen spesielle reaksjoner når vi har møtt dem, sier Bråten.

«Usynlige» i lufta

Norske jagerpiloter har både møtt russiske jagerfly som flyr i formasjoner og med flere nautiske mils avstand. Antallet fly varierer.

– Det meste vi har sett samlet den siste tiden er tre, men det kan være flere i perioder.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide var tirsdag på besøk i militærleiren der norske kvinner og menn er stasjonert ut august.

– Russland skaper fortsatt usikkerhet om sine intensjoner, og det gjør jo at NATO må forberede seg på defensive tiltak dersom noe skulle skje, uten at vi nå ser noen trussel mot NATO. Og det betyr selvfølgelig også at vi har mange allierte, særlig her i øst som føler en ekstra uro. Og da er det viktig at Norge og andre land kan bidra til beroligelse, sier Eriksen Søreide til TV 2.

Norske jagerpiloter vil respondere umiddelbart dersom Russland truer baltisk luftrom.

– Det er et skarpt oppdrag. Vi flyr med skarpe våpen og er forberedt på å måtte gjøre det som trengs hvis vi blir bedt om det, sier Bråten.