OVERGREPSSAKEN I SØR-TRØNDELAG:

Politiet om barnepornobeslaget: – Folk vil miste nattesøvnen

Politiet har så langt gått igjennom 1,6 millioner bilder og 8000 filmer i overgrepssaken i Sør-Trøndelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble en åttende mann pågrepet og siktet i overgrepssaken i Sør-Trøndelag. 34-åringen er den sjette mannen i Sør-Trøndelag, og ble siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 204a, som omfatter produsering, besittelse eller overlevering av fotografier eller annen fremstilling av seksuelle overgrep mot barn.

Politiet er svært sparsommelige med å fortelle detaljer fra materialet, men politiadvokat Heidi Melø i Sør-Trøndelag politidistrikt forteller at det er svært grovt.

– Jeg tror jeg skal spare folk for detaljer omkring materialet. Da tror jeg de aller, aller fleste ville mistet nattesøvnen, sier Melø.

– Det er grove seksuelle overgrep mot veldig, veldig små barn, fortsetter hun.

Onsdag ble det kjent at materialet også omfatter spedbarn.

Hvem gjør dette?

Mannen som ble pågrepet onsdag er fra Sør-Trøndelag og er 34 år gammel. De andre mennene er spredt i alder, og har forskjellige familiebakgrunner. Det er vanskelig å sette de siktede i bås, mener politiet.

– Det er menn fra alle samfunnslag og i alle aldre. Det finnes ingen fellesnevner foruten om det de holder på med, sier politiadvokat Melø.

PREGET: Det var en tydelig preget politiadvokat Heidi Melø som møtte pressen onsdag. Foto: TV 2
PREGET: Det var en tydelig preget politiadvokat Heidi Melø som møtte pressen onsdag. Foto: TV 2

Det er nå tre personer i varetekt, og mannen som ble pågrepet onsdag blir vurdert for fengsling han også. 

Strafferammen for overtredelse av straffelovens paragraf 204a er opptil tre år i fengsel.

– Skal mye til å få tak i slikt materiale

Politiet i Sør-Trøndelag bruker veldig mye ressurser på saken og har en kontinuerlig etterforskning.

De har tre etterforskere som har sittet på skift i fem uker og gått gjennom materialet. Mye av det kan også være kryptert, slik at det er vanskelig å finne.

– Det skal litt til for å få tak i dette materialet på nettet. Det finnes mange fora, noen mer åpen enn andre, men dette skal man lete etter, sier Melø.

Kan være barn i familier

TV 2 har tidligere skrevet at det er registrert bilder av norske barn i materialet. En del av etterforskningen politiet nå driver med, er å finne ut om de dokumenterte overgrepene er gjort i Norge.

– Bildene kan være av barn i familien, i omgangskretsen og lignende. Det er en del av etterforskningen å finne ut hvor de er tatt, sier Melø.