Carlsen-seier etter berg- og-dalbane-parti

Verdensmesteren tok sin andre seier i Norway Chess etter en berg-og-dalbane av et parti. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen vant med hvite brikker mot Levon Aronian (32) i åttende runde av Norway Chess. 

– Dette var kanskje mitt dårligste parti i turneringen. Jeg spilte elendig og dette var typisk "ute av form-spill", kommenterte verdensmesteren etter å ha tatt sin andre seier i superturneringen.

Stillingen som oppstod etter en spansk åpning var svært komplisert, og Magnus Carlsen lyktes ikke med å holde med å holde tungen bent i munnen.

– Jeg var fullstendig ute av kontroll - jeg så ingenting. Jeg stod litt bedre og trodde stillingen var lettspilt, men plutselig fant jeg ingenting, sa verdensmesteren.

Den kompliserte stillingen krevde et stort tidsforbruk. Nøyaktige trekk var nødvendige å finne, og da klokken tikket fort mot null ble det tydelig at spillerne ikke hadde kontroll.

Verdensmesteren hadde opparbeidet seg en fin fordel, men kastet den vekk i bare ett trekk. For å kunne opprettholde fordelen måtte han i sitt 36. trekk spille springer til h4 - et trekk som så svært risikabelt ut. Han turte derimot ikke å gå for dette og i tidsnøden spilte han i stedet et tabbetrekk som ga fordelen over til Aronian.

– Han hadde ikke kontroll i det hele tatt, sa Simen Agdestein i TV2s sjakkstudio.

I trekket etter gjorde derimot 32-årige Aronian en gigantisk tabbe. Dette kostet ham partiet - Carlsen utnyttet med under ett minutt på klokken feiltrekket på eksemplarisk vis. Bare tre trekk senere var partiet over. 

Verdensmesteren er dermed oppe i 3,5 poeng ut av 8 mulige. Til tross for å ha gjort et resultat langt under forventet, har han har funnet motivasjon for morgendagens parti. 

– Nå har jeg sjansen til å komme opp på 50 % og har sjansen på 5. plass. Det er noe å spille for selv om det verken er scoren eller plasseringen jeg er vant til! sa Carlsen i TV2s sjakkstudio.

For å klare det må han vinne det helnorske oppgjøret mot norgestoer Jon Ludvig Hammer i niende og siste runde av Norway 

– Det blir gøy! Ingen av oss har lyst på noen kort remis imorgen, lovet Carlsen i forkant av oppgjøret.

Jon Ludvig Hammer tapte mot Vishy Anand i sitt åttende parti i Norway Chess. Han ligger dermed som ventet på sisteplass med sine 2 poeng. 

I tillegg til det norske toppoppgjøret mellom Hammer og Carlsen spilles også partiet som avgjør hvem som blir vinneren av Norway Chess 2015. Veselin Topalov, som leder turneringen med 6 poeng før siste runde møter Vishy Anand, som etter seieren mot Hammer står med 5,5 poeng og ligger på andreplass. 

– Jeg bekymrer meg ikke over det. Vi er jo bare sjakkspillere - bussjåfører har for eksempel mye større ansvar i deres jobb enn hva vi har i vår! sa bulgarske Topalov til latter for publikum. 

Den spennende sisterunden spilles torsdag 16.00. Den kan følges på tv2.no, TV 2 Sumo og TV 2 Sportskanalen.