AVVISER BASESTASJONER: PST mener det ikke er falske basestasjoner i Oslo. (FOTO: Scanpix)
AVVISER BASESTASJONER: PST mener det ikke er falske basestasjoner i Oslo. (FOTO: Scanpix)

PST: – Ingen falske basestasjoner i Oslo

Politiets sikkerhetstjeneste har etterforsket saken etter Aftenpostens avsløringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten har presentert flere saker som omhandler at avisen har avdekket falske basestasjoner, såkalte IMSI-catchere i Oslo.

Nå avviser PST påstandene, etter å ha etterforsket saken sammen med Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Etterretningstjenesten.

– Vi stiller oss kritiske til kompetansen firmaet som har gjennomført målingene og laget rapportene har til å avdekke IMSI-catchere, skriver PST i en pressemelding onsdag.

Etterforskningen har ikke avdekket funn av slike basestasjoner i materialet Aftenposten har presentert, hevdes det i skrivet.

Leder for etterretningstjenesten Kjell Grandhagen sier de stiller seg bak konklusjonen.

– Etterretningstjenesten har etter anmodning og samtykke fra PST bistått i etterforskningen av mulig bruk av falske basestasjoner rundt sentrale bygninger i Oslo sentrum. Våre analyser er fullt og helt i samsvar med PSTs konklusjoner i saken, forteller etterretningsjef Grandhagen til NTB.

Ugyldige fakta

Avisen har blant annet skrevet om et funn i Myntgata i Oslo.

PST skriver at de kjenner til det påståtte funnet, men at det blant annet inneholder ugyldige verdier.

Altså at materialet inngår i tallverdier som ikke vil opptre i et reelt tilfelle hvor slike basestasjoner er benyttet.

– I tillegg vil vi bemerke at det ble gjennomført målinger i etterforskingen, i samme område og på samme tid, uten at det ble avdekket unormal aktivitet, skriver PST.

Uavhengige eksperter

PST konkluderte også i mars med at det ikke er funnet indikasjoner på bruk av falske basestasjoner eller IMSI-cathcere i målingene som Aftenposten fikk utført.

Etter dette har avisen fått rapportene vurdert og analysert på nytt.

Aftenposten har brukt flere uavhengige eksperter til å gå gjennom materialet for dem. Flere har ment at sakene om mobilspionasje er svært alvorlige.

– Alle våre data ligger åpne for alle å analysere, vi har brukt den fremste ekspertisen fra Norge, Danmark og Tyskland som konkluderer ulikt PST. Utover det så er det vanskelig å kommentere PSTs konklusjon ettersom de ikke legger frem hva de baserer sin avvisning på, sier nyhetsredaktør i Aftenposten Håkon Borud til TV 2.