Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aftenposten har presentert flere saker som omhandler at avisen har avdekket falske basestasjoner, såkalte IMSI-catchere i Oslo.

Nå avviser PST påstandene, etter å ha etterforsket saken sammen med Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Etterretningstjenesten.

– Vi stiller oss kritiske til kompetansen firmaet som har gjennomført målingene og laget rapportene har til å avdekke IMSI-catchere, skriver PST i en pressemelding onsdag.

Etterforskningen har ikke avdekket funn av slike basestasjoner i materialet Aftenposten har presentert, hevdes det i skrivet.

Leder for etterretningstjenesten Kjell Grandhagen sier de stiller seg bak konklusjonen.

– Etterretningstjenesten har etter anmodning og samtykke fra PST bistått i etterforskningen av mulig bruk av falske basestasjoner rundt sentrale bygninger i Oslo sentrum. Våre analyser er fullt og helt i samsvar med PSTs konklusjoner i saken, forteller etterretningsjef Grandhagen til NTB.

Ugyldige fakta

Avisen har blant annet skrevet om et funn i Myntgata i Oslo.

PST skriver at de kjenner til det påståtte funnet, men at det blant annet inneholder ugyldige verdier.

Altså at materialet inngår i tallverdier som ikke vil opptre i et reelt tilfelle hvor slike basestasjoner er benyttet.

– I tillegg vil vi bemerke at det ble gjennomført målinger i etterforskingen, i samme område og på samme tid, uten at det ble avdekket unormal aktivitet, skriver PST.

Uavhengige eksperter

PST konkluderte også i mars med at det ikke er funnet indikasjoner på bruk av falske basestasjoner eller IMSI-cathcere i målingene som Aftenposten fikk utført.

Etter dette har avisen fått rapportene vurdert og analysert på nytt.

Aftenposten har brukt flere uavhengige eksperter til å gå gjennom materialet for dem. Flere har ment at sakene om mobilspionasje er svært alvorlige.

– Alle våre data ligger åpne for alle å analysere, vi har brukt den fremste ekspertisen fra Norge, Danmark og Tyskland som konkluderer ulikt PST. Utover det så er det vanskelig å kommentere PSTs konklusjon ettersom de ikke legger frem hva de baserer sin avvisning på, sier nyhetsredaktør i Aftenposten Håkon Borud til TV 2.

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK