TA I MOT HJELP: Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl mener det er viktig å bruke alle kanaler for raskt å finne seg en ny jobb. Hun råder folk til å være åpne dersom de har blitt arbeidsledig. Foto: TV 2
TA I MOT HJELP: Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl mener det er viktig å bruke alle kanaler for raskt å finne seg en ny jobb. Hun råder folk til å være åpne dersom de har blitt arbeidsledig. Foto: TV 2

Ekspertenes råd:Dette bør du gjøre hvis du blir arbeidsledig 

Arbeidsledigheten i Norge øker, og nå står 117.000 nordmenn uten jobb. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeidsledigheten i Norge økte med 7.000 personer fra januar til april i år, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). 

I april var 4,2 prosent arbeidsløse. 

Bruk alle kanaler 

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl har flere gode råd til de som mister jobben eller allerede står uten fast arbeid. 

– Det viktigste når man blir arbeidsledig er å ikke bli passiv, og raskest mulig prøve å finne seg en ny jobb, sier Sandmæl. 

Det beste rådet er å søke hjelp flest mulig steder. 

NAV er din beste venn dersom du mister jobben. Finn ut hvilke rettigheter du har, hvordan du skal få økonomisk støtte og hvilke kurs du kan gå på i regi av NAV, sier Sandmæl. 

Hun sier det er viktig å bruke flest mulig kanaler for å lete seg fram til nye jobbmuligheter. 

– Ta kontakt med et rekrutteringsbyrå og få hjelp. I tillegg er det en god idé å bruke sosiale medier aktivt. Fortell at du er på jobbjakt, slik at venner og bekjente kan være utkikk for deg, sier hun. 

For mange kan det likevel være vanskelig å fortelle familie og venner at man har blitt arbeidsledig. Men Sandmæl mener åpenhet er svært viktig. 

– Det er en terskel for mange å fortelle at man ikke har jobb. Men er det noe nordmenn ønsker så er det å støtte folk. Vi vil hjelpe! Det er derfor viktig å være åpen, og ta i mot all den hjelpen man kan få, sier hun. 

Budsjett, budsjett, budsjett

Sandmæl sier det for mange kan være en brå økonomisk overgang å miste jobben. Mange får halvert inntekten sin, og må derfor ta en grundig gjennomgang av eget forbruk. 

– Mister man jobben er det viktigere enn noen gang å få kontroll på utgiftene. Å snu forbruket er utfordrende, og det går fort utover regningsbunken, sier Sandmæl. 

Hun råder alle, uavhengig jobbsituasjon, til å sette opp budsjett. 

– Gå inn i nettbanken din og se etter potensielle poster som kan kuttes. Matposten kan trolig kuttes med mange tusen, da nordmenn handler mye og ofte. Planlegg uken, sett opp matplan og handle én gang i uka. Da kan man spare tusener, sier Sandmæl. 

I tillegg råder hun alle til å gå gjennom avtaler med bank, forsikringsselskaper og strøm. 

– Har du mulighet til å få en bedre avtale? Samle tilbud fra flere aktører og se hvor du får best pris. Vi utsetter gjerne å gjøre dette inntil vi må, og er i grunnen litt sløve, sier Sandmæl. 

Dårligst i Europa 

En undersøkelse utført av Respons for DNB viser at nordmenn er blant de dårligste i Europa på sparing. Kun 1/4 nordmenn setter opp budsjett, mot 7/10, som er gjennomsnittet i Europa. 

– Vi har absolutt et sparepotensial i Norge, sier Sandmæl. 

Hun mener likevel at nordmenn endrer forbruket i kriser eller ved varsel om dårligere tider. 

– Under finanskrisen startet vi ikke en kjøpefest, men sparte heller mer. Når ting er svakere er vi mer bevisste, sier hun. 

Men for å sikre norsk økonomi sin vekst peker Sandmæl på at det er viktig å finne en balanse. 

– Det er viktig for norsk økonomi at vi ikke setter en forbruksbrems, men har en fin balansegang mellom det å bruke penger og det å spare, sier hun.