SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer.  Foto: TV 2
SULTEN?: Wenche Andersen hjelper deg med menyen for uken som kommer.  Foto: TV 2

God morgen Norge-Wenches ukemeny

Wenche Andersen gir deg gode mattips for uken som kommer, se innslagene og la deg inspirere!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag: Kydret israelsk gulrotsalat

Oppskrift av Gil Hovav

Dette trenger du:

  • 6 store gulrøtter
  • 2 sitroner
  • 1 grønn chili
  • 1 1/2 dl grovhakket koriander
  • 3 stk vårløk
  • 4-5 fedd hvitløk
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Skrell og finsnitt gulrøtter.
Skrubb sitronene, press ut saft og finhakk den ene sitronen.
Bland sitronsaft og den hakkede sitronen sammen med gulrøttene.
Tilsett finsnittet vårløk og finhakket hvitløk, og vend sammen.
Smak til med salt og pepper.

 

Tirsdag: Rømmegrøt servert med spekemat og jordbær

Dette trenger du:

  • 5 dl seterrømme
  • 2 dl hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 ts salt
  • sukker og kanel

Slik gjør du:

Ha rømmen over i en kasserolle og kok under lokk i 2 min.
Rør inn halvparten av melet.
Rør kraftig så kommer smøret fram.
Skum det av.
Rør inn resten av hvetemelet og spe med varm melk.
Rør godt slik at grøten blir glatt og klumpfri.
Kok grøten i ca 8 min.
Salt grøten og server med smør, sukker og kanel og spekemat.

Server med spekemat tredd vekselvis på spidd sammen med jordbær og/eller melon.

Tips:
Skal grøten stå litt før servering, hell litt melk over grøten, det hindrer snerk.
Rømmegrøt tykner når den blir stående og melken røres inn i grøten før servering.
Kok opp på nytt.

 

Onsdag: Langpannekake med karamellisert kokos

En langpanne-”vandrekake” rik på smør og sukker!
Skjær den avkjølte kaken i biter, den holder seg godt i en kakeboks, sett kjølig.
Kan også fryses.
Server gjerne med friske bær.

Dette trenger du:

Kakebunn

  • 300 g smør
  • 1 1/2 dl matfløte eller melk
  • 6 store egg (7 stk normal str)
  • 360 g sukker
  • 1 vaniljestang, skrap ut frøene
  • 350 g hvetemel
  • 3 ts bakepulver

Kokostopping

  • 300 g smør
  • 500 g brunt sukker
  • 1 ½ matfløte eller melk
  • 400 g kokos

Slik gjør du:

Kakebunn
Varm stekeovn til 180 grader.
Smelt smør i en kasserolle og tilsett matfløte eller melk.
Pisk egg, sukker og frø fra vaniljestang til eggedosis.
Sikt sammen hvetemel og rør vekselvis inn i eggedosisen med melk og smørblandingen.
Hell røren i bakepapirkledt langpanne.
Stek på midterste rille i 30 min., til kaken er lett gyllen på toppen , men ikke gjennomstekt.
Mens kaken steker lages kokostoppingen.

Kokostopping
Smelt smør, brunt sukker og matfløte/melk i en kasserolle.
Rør om til en glatt masse.
Trekk kasserollen vekk fra platen og rør inn kokos.
Øk steketemperaturen til 210 grader, mens kokosblandingen fordeles jevnt utover over kaken.
Stek videre i ca. 10 min., til topping har blitt gyllen som lys karamell.
Avkjøl kaken før den skjæres opp i biter.

 

Torsdag: SUSHISALAT - En enkel sommervariant du fint kan lage på feriekjøkkenet

Dette trenger du:

  • Ca 500 g skinn og benfri laksefilet
  • 2 stk avocado
  • 1 slangeagurk
  • 2-3 vårløk
  • Frisk koriander
  • Sesamfrø, evt. Nigellafrø

Dressing

  • 5 ss soyasasus
  • 1 ss fiskesaus
  • 2 ss søt riseddik
  • 1 ts wasabi paste, evt. pulver
  • Saft og finrevet skall av 1lime

Sushiris

  • Ca 500 sushiris
  • 7 dl vann
  • 5 ss sushieddik
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt

 

Slik gjør du:

Start med risen.
Risen skylles godt i dørslag til vannet er klart, ikke melkehvitt.
La risen renne godt av seg før den kokes.
Kok etter anvisning på pakken, til vannet er fordampet og risen er fast i konsistensen.
Avkjøl risen til 30-35 grader.
Bland samme eddik, sukker og salt, og varm opp til sukkeret har løst seg opp.
Skal ikke koke!
Avkjøl til ca. 30-35 grader og vend inn blandingen, litt av gangen, i risen.
Risen skal ikke bli for fuktig.

Skjær laksen i tynne skiver (laksen trenger ikke fryses når du bruker vakumpakket laks).
Rens og del avocado i skiver, slangeagurk i strimler og finsnitt vårløk.
Rør sammen ingrediensene til dressingen.
Fordel litt over ris, laks og grønnsaker, og server resten ved siden av i en liten skål.

 

Fredag: God sommer med Pavlova

Kan lages som stor rund kake, eller 6-8 små porsjonskaker.

Marengsbunn
Dette tenger du:

• 6 eggehviter,romtempererte
• 1/4 ts salt
• 350 g sukker ( fint)
• 1 ss maisennamel
• 1 ts hvitvinseddik el bringebæreddik

Slik gjør du: 

Viktig at bakebollen er helt ren og fri for fett, gni den evt. inn med litt sitron.
Pisk eggehvitene stive og tilsett sukker litt etter litt.
Pisk kraftig i 15-20 min., til du får en tykk, stiv og blank marengs.
Bruk en slikkepott og vend forsiktig inn siktet maisenna og eddik.

Rund kake
Legg bakepapir på et stekebrett og tegn en stor sirkel på ca. 26-28 cm.
Fordel blandingen til en kakebunn, ca. 2,5 cm høy.
Bruk slikkepotten til å jevne kantene, ved å dra slikkepotten nedenfra og opp.
Lag gjerne en grop på midten til fyllet.
Stekes i forvarmet stekeovn ved 180 grader.
Sett stekebrettet i den varme stekeovnen, senk temperaturen til 150 grader og stek kaken i ca. 1 ½ time.
Bunnen skal bli sprø på yttersiden og lys kremfarget.
Skru av stekeovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til kaken er avkjølt med stekeovnsdøren på gløtt.

Små porsjonskaker
Fyll marengsen i en sprøytepose.
Tegn små sirkler på bakepapiret og sprøyt ut marengsen.
Stek ved samme temperatur som stor rund pavlova, men stek i ca. 30-40 min.

Kakebunnen kan stekes flere dager i forveien.
Oppbevar den i kald stekeovn, eller pakk den i et kjøkkenhåndkle og oppbevar tørt, men ikke kaldt!
Kaken pyntes rett før servering.
Fordel pisket krem smakt til med vaniljesukker, evt. litt vaniljekrem eller vaniljekesam utover bunnen.
Fordel over friske bær og/eller frukt i biter.