DREPT: Åge Stavran (35) ble funnet død etter en brann i sin leilighet i Fremmerholen i Ålesund 21. oktober. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
DREPT: Åge Stavran (35) ble funnet død etter en brann i sin leilighet i Fremmerholen i Ålesund 21. oktober. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

22-åring dømt til 18 års fengsel for drapet på Åge (35)

ÅLESUND/OSLO (TV 2): 22-åringen drepte Åge Stavran med brevåpner og øks i oktober i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag avsa Sunnmøre Tingrett sin dom etter drapet på Åge Stavran i Spjelkavik i Ålesund. 

Den hovedtiltalte, en 22 år gammel mann, ble dømt til 18 års fengsel. Mannen tar betenkningstid over ankespørsmålet.

Totalt var tre menn tiltalt etter det bestialske drapet på 35 år gamle Åge Stavran 21. oktober i fjor høst.

I tillegg til den hovedtiltalte var to andre mennene, henholdsvis 20 og 27 år, var tiltalt for bevisforspillelse og skadeverk på åstedet.

20-åringen erkjente ikke straffskyld for noe som helst, men retten fant bevisene så sterke at han ble dømt til tre og seks måneders fengsel.

Mannen på 27 år var tiltalt for det samme som ham, men erkjente forholdene. Derfor fikk han en tredel av straffen som rabatt, og må ble dømt til to år og fire måneders fengsel. Han var ikke i tingretten onsdag og vil ta stilling til ankespørsmålet senere.

BMW-krangel

I sin forklaring i Sunnmøre Tingrett fortalte den drapstiltalte 22-åringen at han fungerte som en torpedo for Stavran – han krevde inn penger for ham. For dette mente 22-åringen at Stavran hadde lovet han en BMW i betaling. 

– Jeg brukte å opptre skremmende mot personer som skyldte penger, forklarte han, og svarte til dommeren at han brukte å ta dem med på en kjøretur, og at han også kunne bruke vold.

Da det ble uoverensstemmelser om den dømte skulle få BMWen eller ikke, endte det i en tragedie. 

Ifølge dommen stakk 22-åringen Stavran i bryst- og halsregionen med en brevåpner, før han deretter slår ham så hardt i hodet med en øks slik at han døde av skadene. 

22-åringen kuttet også av to av avdødes tær med en boltesaks. Han sier i retten at han husker episoden vagt, og at han erkjenner straffskyld.

Tente på leilighet

Etter drapet fikk 22-åringen panikk, og løp fra stedet. Dagen etter kommanderte han 27-åringen om å dra til leiligheten for å tenne den på, og truet ham med samme skjebne som Stavran. En tredje person ble med på en butikk for å kjøpe fem liten alkylatbensin, to liter ovnsbrensel og arbeidshansker. 

Den to som er dømt for å tenne på leiligheten dro dit, hvor leiligheten lå i andre etasje. 

I retten fortalte 27-åringen at han tømte ut den brennbare væsken i leiligheten, men da han sølte på ovnen i stua gikk det galt.

– Ovnen eksploderte, og jeg fikk brannskader i store deler av ansiktet. Jeg hadde sikkert seks forskjellige narkotiske stoffer i kroppen, så konsekvenstenkingen var ikke helt på plass, sa han.

Leiligheten ble påført skader for om lag 700.000 kroner. 

Brukte elektroniske spor

De dømte flyktet, og ble pågrepet på to forskjellige adresser kort tid etterpå. 

Politiet har blant annet brukt elektroniske spor fra de dømtes mobiltelefoner, hvor de har sporet opp hvor de dømte var på enkelte tidspunkter. Ifølge dommen har de også sjekket tekstmeldingene mellom drapsmannen og den drepte.

Drapsvåpenet ble funnet i en bag på grunt vann i en bekk like ved Stavrans leilighet.