OVERGREP OG TRUSLER: 21-åringen ble dømt i Aust-Agder tingrett for overgrep mot tre gutter på 14 og 15 år. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
OVERGREP OG TRUSLER: 21-åringen ble dømt i Aust-Agder tingrett for overgrep mot tre gutter på 14 og 15 år. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Mann (21) hadde sex med mindreårige – truet med å drepe dem hvis de sladret

21-åringen truet med å sende en torpedo etter guttene dersom de fortalte noen om de seksuelle handlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen fra Aust-Agder ble dømt til ett år og fire måneders fengsel. Fire måneder er gjort betinget. 

I tillegg må han betale 50.000 kroner i erstatning til hver av de tre guttene.

Aust-Agder tingrett fant det bevist at mannen, som i dag er 21 år gammel, i 2013 gjennomførte flere overgrep mot tre gutter. 

14 og 15 år gamle

På tidspunktet var guttene 14 og 15 år gamle. Handlingene 21-åringen ble dømt for, sidestilles med samleie. 

I tillegg ble han dømt for å true dem med represalier dersom de fortalte om overgrepene til noen. 

Mannens forsvarer, Ove Andersen, sier 21-åringen kommer til å anke saken.

– Han er skuffet fordi han ikke ble trodd på det han forklarte. Han hadde langt på vei erkjent forholdet, men ikke alt. Men han ble dømt etter tiltale, sier Andersen.

Ba om samfunnsstraff

21-åringen synes straffen er for streng. Hans forsvarer ba om at han skulle idømmes samfunnsstraff. 

– Uten å gå i detalj er det handlingenes karakter og det personlige forholdet mellom de fornærmede og tiltalte som er begrunnelsen at han mener straffen er for streng, sier Andersen. 

Helsesøster meldte fra

21-åringen ble kjent med de tre guttene gjennom felles fritidsinteresser. I juni 2013 sendte helsesøsteren ved guttenes skole en bekymringsmelding til barnevernet, etter at den yngste av guttene hadde fortalt henne om seksuelle krenkelser. 

Da ble 21-åringen kalt inn til avhør. Han erkjente seksuell omgang med gutten, og erkjente samtidig seksuell omgang med de to andre fornærmede i saken.

21-åringen erkjente derimot ikke straffskyld, men mener den seksuelle omgangen er å regne som seksuell eksperimentering mellom jevnbyrdige parter.

Dette var tingretten uenig i: 

– Tiltalte og de tre fornærmede hadde ikke noe kjæresteforhold da den seksuelle omgangen fant sted. Tvert imot er det tale om ubeskyttet sex med et beregnende og pågående preg fra tiltaltes side, heter det i dommen fra Aust-Agder tingrett.

– Seksuell utnyttelse

Retten mener dette utelukker at det er tale om frivillig eksperimentering, men «seksuell utnyttelse av tre unger gutter som utslag av et mønster fra tiltaltes side».

Retten har også lagt vekt på at guttene oppfattet truslene om represalier som svært skremmende. De har forklart i dommeravhør at de var usikre på hva 21-åringen kunne finne på. 

Blant annet skal han ha truet med å drepe dem, gi dem juling og sende torpedo etter dem. Han erkjenner ett tilfelle av trusler, men sier han ikke husker det andre tiltalepunktet som gjelder trusler.

– Selv om retten ikke kan legge til grunn at tiltalte har brukt vold eller trusler forut for eller under den seksuelle omgangen, finner retten at tiltalte har utnyttet aldersforskjellen og det faktum at de fornærmede var unge, redde og seksuelt uerfarne, heter det i dommen

Tingretten ser alvorlig på at han har prøvd å true guttene til taushet, og å prøve å påvirke et vitnes forklaring.

I formildende retning påpeker retten at 21-åringen erkjente de faktiske forhold, og at saken har blitt liggende unødvendig lenge før den ble behandlet i retten. 

Mannen hadde en vanskelig start i oppveksten hjemlandet, før han ble adoptert til Norge som treåring. Dette har retten tatt hensyn til, men påpeker at det ikke har hatt stor uttelling for straffeutmålingen.