SÖTA BROR SIER NEI: Overgangen fra FM til DAB innebærer altfor mange uklarheter, mener den svenske regjeringen. Foto: Tore Guriby/DRN
SÖTA BROR SIER NEI: Overgangen fra FM til DAB innebærer altfor mange uklarheter, mener den svenske regjeringen. Foto: Tore Guriby/DRN

Sverige skroter DAB-radio

Regjeringen går ikke videre med en overgang fra FM til DAB+, fastslår kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En slik overgang er forbundet med altfor store uklarheter, skriver Kuhnke i et debattinnlegg i Svenska Dagbladet.

Regjeringen her hjemme bestemte i vår at FM-nettet skal slukkes i 2017. Etter det blir DAB-teknologien enerådende. Ingen andre land har bestemt en slukkedato for FM-nettet.

GÅR MOT EKSPERTUTREDNING: Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
GÅR MOT EKSPERTUTREDNING: Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Også i Sverige har spørsmålet om digitalisering av bakkenettet blitt debattert i en årrekke. DAB+ har vært betraktet som den mest aktuelle teknologien om FM skrotes.

Anbefaler slukking

I desember mottok Sveriges regjering en utredning om saken. Ekspertgruppen foreslo at digitaliseringen skal starte i 2016 og at de FM-utsendinger fra Sveriges Radio og kommersielle kanaler skal slukkes i 2022 eller 2024.

Men regjeringen sier nei. Etter en omfattende høringsrunde har svenske myndigheter besluttet å ikke gå videre med DAB+.

Statsråd Alice Bah Kuhnke trekker fram en rekke uklarheter og ulemper ved digitalisering:

  • En av de mest alvorlige innvendingene gjelder hvordan en overgang vil påvirke totalforsvaret og Sveriges katastrofeberedskap, ikke minst muligheten til å kommunisere med allmennheten i tillfelle en krisesituasjon. Dette er en stor bekymring hos Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt og Myndigheten för samhällsskydd.
  • Dekningsgraden er et annet problem. Selv i det mest utbygde scenariet er det usikkert om digitalradioen når hele Sverige.
  • Det er store uklarheter rundt hvordan analog kommersiell radio skal håndteres fram til slukkingen av FM-nettet.
  • En sentral forutsetning for overgang til digitalradio er at det finnes etterspørsel blant publikum. Flere høringsinstanser reiser tvil rundt dette.

– I praksis innebærer en slukking av FM-nettet slik utrederne foreslår at ti millioner radioapparater blir ubrukelige og at nye må kjøpes inn av forbrukerne. For at en så omfattende forandring av teknikken skal gjennomføres, kreves det selvsagt sterke grunner, støttet av en bred utredning, skriver statsråden.

– Med bakgrunn i høringsuttalelsene er regjeringens konklusjon at man for øyeblikket ikke går videre med en overgang til DAB+, fastslår Alice Bah Kuhnke.

– Mange land jobber med digitalisering

Selskapet Digitalradio Norge, som eies av NRK og P4, jobber for overgangen til digital radio i Norge. Kommunikasjonssjef Mari Hagerup sier det er synd at Sverige og Finland stiller seg utenfor utviklingen i europeisk radiobransje.

– Dette er en fornyelsesprosess som foregår i hele Europa. Både Norge, Danmark og flere andre land satser på DAB+. Storbritannia bygger ut riksdekkende DAB-nett som står vil stå klar til å erstatte FM-nettet i 2016, sier Hagerup.

– Men Norge er fortsatt det eneste landet som har vedtatt en slukkedato?

– Selve beslutningen er kun fattet her, men det er mange land som har det som mål. At beslutningen ikke er fattet i andre land, handler om prosessen med overgangen og blant annet bygge ut nettet. Den prosessen er vi ferdig med i Norge. Mange andre land holder på med å innfri målene, sier Hagerup.