MASSEDRAP: Dylann Roof (21) poserer med sørstatsflagget og pistolen han trolig brukte da han skjøt og drepte ni personer i Charleston. Foto: AFP
MASSEDRAP: Dylann Roof (21) poserer med sørstatsflagget og pistolen han trolig brukte da han skjøt og drepte ni personer i Charleston. Foto: AFP

Massiv kampanje mot sørstatsflagget:

Butikker fjerner produkter med flagg
Økt salg med over 8000 prosent
Norske rednecks åpner for fjerning 

Debatten om det omstridte flagget i USA har nådd Norge. – Hvis vi nå skulle få et problem med det så er det klart at da kan vi bytte logo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Massakren på ni afroamerikanere i Charleston har utløst en massiv kampanje mot sørstatsflagget.

Nå renses det ut av butikkhyller over hele USA.

LEDER: Väinö Ulven Kultima leder Norsk redneck forening.
LEDER: Väinö Ulven Kultima leder Norsk redneck forening.

Likevel, etter at debatten om bruken av sørstatsflagget tok av har salget av flagget i ulike varianter økt med over 8000 prosent hos Amazon, skriver CBS.

Wal-Mart og Amazon er blant de store bedriftene som ikke lenger vil selge produkter med flagget mange mener er et symbol på den fortsatt levende rasismen i sørstatene, inkludert suvenirer og klær.

De to blir fulgt av eBay, Sears, Kmart og Google, og flaggfabrikken Valley Forge Flag opplyser at de innstiller produksjon av flagget.

LOGO: Sørstatsflagget er en del av logoen til Norsk redneck forening.
LOGO: Sørstatsflagget er en del av logoen til Norsk redneck forening.

Flagget, som kalles Stars and Bars og består av et blått kors med hvite stjerner på rød bakgrunn, var flagget til sørstatskonføderasjonen som brøt ut av USA i 1861 og utløste den blodige borgerkrigen.

Flagget ble ikke assosiert med rasediskriminering før borgerrettighetsbevegelsen i midten av forrige århundre.

Norsk redneck forening bruker sørstatsflagget som sin logo.

– For oss representerer det bygda, pick-ups, country, fisketurer, jakt og skogsliv. For oss ligger det ikke noe politikk bak det i det hele tatt, det er rett og slett sørstatene som vi setter pris på, sier Väinö Ulven Kultima, leder i Norsk redneck forening til TV 2.

Åpner for å skifte det ut

Foreningen startet i 2009 og har allerede nær 44.000 følgere på Facebook.

Valget av sørstatsflagget som logo var omstridt til å begynne med.

– Vi brukte mye tid de to første årene på å forsvare flagget, å legge vår betydning av det frem. Etter det har det vært stille om saken. Hvis vi nå skulle få et problem med det så er det klart at da kan vi bytte logo, sier Kultima.

Han forteller at flere i foreningen er opptatt av politikk og mange er medlemmer av ulike politiske partier i Norge, men at flagget er et ikke-tema i foreningen.

– Politikk knyttet til sørstatsflagget er for oss helt uinteressant, vi er gjennomført upolitiske. Det har vært idioter før og det kommer sikkert idioter etter, men det har ingen sammenheng med oss, sier han om drapsmannens bruk av sørstatsflagget for å fremme sitt rasistiske syn.

– Krenkende symbol

Sør-Carolinas guvernør Nikki Haley oppfordrer delstatens lovgivere til å fire det omstridte flagget foran offentlige bygninger, blant dem delstatskongressen.

Mot ti stemmer vedtok lovgiverne tirsdag å åpne for debatt om å fjerne flagget.

– For mange er dette et krenkende symbol på en brutal undertrykkelse, sier guvernør Haley.

Den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton slutter seg til kampanjen og oppfordrer forretninger over hele USA til å stanse salget av flagget.

Hun kaller drapene i Charleston for i forrige uke rasistisk terrorisme og at massakren illustrerer den dypt forankrede rasismen som fortsatt fins i USA.

– Jeg vet det er fristende å kalle en slik tragedie en enkeltstående episode og å tro at diskriminering stort sett ligger bak oss. Men trass i våre beste intensjoner og våre høyeste forhåpninger er USAs lange kamp om rase langt fra over, sier hun.

Clinton er fornøyd med alle store bedrifter og kjeder som har besluttet å trekke tilbake alle produkter med sørstatsflagget, og hun oppfordrer alle andre bedrifter til å gjøre det samme.

Egentlig et marineflagg

Det var på kvelden 17. juni at den 21 år gamle Dylann Roof skjøt og drepte ni personer i en kirke i Charleston.

Roof poserte ofte med sørstatsflagget og benyttet det til å fremme sitt rasistiske budskap, men flagget har lenge vært et belastet symbol i USA, brukt av mange rasistiske grupperinger.

Det som i dag kalles sørstatsflagget var egentlig et marineflag brukt av sørstatene mellom 1863 og 1865 og ble kalt «The Confederate Navy Jack.»

Det ble designet av kongressmedlem William Porcher Miles og skulle blant annet symbolisere de skotske anene til mange av de som bodde i sørstatene.

Korset i flagget, sørstatskorset, har siden framveksten av borgerrettighetsbevegelsen vært forbundet med politisk strid, særlig i forbindelse med offentlig og spesielt offisiell bruk.

Motstandere ønsker sørstatsflagget fjernet fordi det forbindes med raseskille, diskriminering og slavehold, mens tilhengere forsvarer flagget med henvisning til at det representerer historisk arv.