Tarik om Liverpool-signeringen: – Han vil lykkes i Premier League

– Han er usedvanlig god til å komme i målfarlige posisjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool bekrefter onsdag på egne hjemmesider at brasilianske Roberto Firmino (23) er klar for klubben.

Spilleren vil gjennomføre den medisinske sjekken etter å ha deltatt i Copa America for Brasil. 

I videovinduet øverst kan du se noen av Firminos høydepunkter for Brasil, inkludert hans mål mot Venezuela søndag.

Firmino har spilt i Hoffenheim siden 2011 og signerer en langtidskontrakt med Liverpool. Overgangssummen er foreløpig ikke kjent, men ifølge BBC og The Guardian kan overgangen koste Liverpool så mye som 350 millioner kroner, avhengig av bonuser. 

Norges landslagsspiller Tarik Elyounoussi spilte sammen med Roberto Firmino i Hoffenheim forrige sesong. Han hyller Liverpools signering.

– Roberto er en flott fyr, både på og utenfra banen og jeg håper og tror at han lykkes i Premier League. Han har vært veldig god for oss. Han løper mye og skaper mye, sier Tarik Elyounoussi til TV 2 Sporten om sin tidligere lagkamerat i Bundesliga-klubben Hoffenheim.

– Kan passe godt i England

Fotballekspert Tor-Kristian Karlsen tror både Hoffenheim og Liverpool vil si seg fornøyd med handelen.

– I fotballen er det stort sett slik at man må betale det selgeren krever når det er snakk om en spiller som ikke aktivt ønsker seg vekk. La oss si det slik: Hoffenheim er garantert ikke misfornøyde med salgssummen, mens Liverpool kan leve med kjøpssummen. Hoffenheim er ingen stor klubb i Bundesliga-sammenheng, men samtidig er de velstående økonomisk og trolig ikke under press til å selge deres beste spillere, sier Karlsen.

Brasilianeren kan bekle en rekke offensive posisjoner og har blitt brukt både som angriper, kantspiller og sentral offensiv midtbanespiller forrige sesong. På den tiden scoret han scoret syv mål og serverte ti målgivende pasninger for Hoffenheim. Karlsen er klar på hvor han foretrekker å se Firmino.

– Selv om han er veldig anvendelig og kan benyttes i de fleste posisjoner offensivt - og i tillegg kan benytte venstrefoten nesten like godt som den motsatte - så foretrekker jeg ham som en slags offensiv indreløper. Dels fordi han er altfor direkte, glad i å sette fart i lengderetning og søkende etter en-mot-en-situasjoner til å være en tradisjonell playmakertype. Han er altså generelt ikke typen som venter og vender opp for å se løsninger, men som liker å sette fart så fort han ser plass og anledning. Av den grunn tror jeg han kan passe veldig godt i England, fortsetter Karlsen.

– Usedvanlig dyktig til å komme i målfarlige posisjoner

Etter en sesong der Liverpools angrepsspill ofte kladdet, tror Karlsen at klubben kan ha sikret seg et nyttig tilskudd.

– Han er usedvanlig dyktig til å komme seg i målfarlige posisjoner fra løp sentralt. Han er hurtig både med og uten ball og har en meget god avslutningsteknikk. Dessuten er han smittende entusiastisk på banen. Nå skal det dog sies at Bundesliga er gavmild mot spillere av denne legningen, og tiden vil vise om han kan produsere på lik linje i England.

Nøkkelen, ifølge Karlsen, er å treffe godt med rytmen i hvordan man bruker Firmino.

– De må få utnyttet evnen hans til å transportere ballen hurtig når motstanderen er i ubalanse. Eventuelt, når motstanderen ligger dypt, spille ham inn sent i angrepstrekkene. I den rollen kan han bli veldig nyttig - altså som en målfarlig midtbanespiller som løser floker når angrepsspillet blir statisk.