GJORT DET FØR: Liv-Grete Skjelbreid og Ingrid Kristiansen har begge blitt mødre og kommet knallsterkt tilbake i sine idretter.
GJORT DET FØR: Liv-Grete Skjelbreid og Ingrid Kristiansen har begge blitt mødre og kommet knallsterkt tilbake i sine idretter.

Her er andre idrettsprofiler som kom tilbake etter å ha fått barn

Både Liv Grete Skjelbreid og Ingrid Kristiansen ble sterkere og bedre etter å ha fått barn. De tror at også Marit Bjørgen kommer tilbake på topp – om hun vil det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag slapp Marit Bjørgen det hun selv karakteriserte som en bombe under langrennslandslagets pressetreff på Hemsedal.

– Jeg er gravid, og skal bli mor i desember, sa Bjørgen.

35-åringen har ingen planer om å legge opp, og har satt Lahti-VM i 2017 som et langsiktig mål.

I tilfelle føyer hun seg inn i en fasjonabel rekke med kvinnelige idrettsutøvere som fortsetter idrettskarrieren etter en fødsel. Se faktaboks.

Inspirasjon har hun fått av andre som har gjort det samme.

– Jeg har sett Liv Grete og flere i skiskyting som har fått barn og kommet tilbake. Det er ingen fasit på hvordan, men det er i alle fall mulig, sa Bjørgen.

– Man må lytte til kroppen

Skiskytterdronningen Liv Grete Skjelbreid ble VM-dronning i 2004 litt over ett år etter at hun ble mor for første gang. Hun har troen på Bjørgen, og kommer også med et råd til hennes rojale kollega i langrennssporet.

– Graviditet er ingen virussykdom. Så snart graviditeten er over så er man like frisk og pigg som vanlig, sier Liv Grete Skjelbreid til TV 2.

– Det er mye de samme prinsippene man følger. Man må lytte til kroppen, være flink til å justere treningen og ta hensyn til at kroppen skal ta i mot treningen. 

Mengdene vil selvsagt bli lavere, men det er fullt mulig å trene mye, selv som gravid.

Etter graviditeten er det andre utfordringer enn det fysiske som er de største.

– Man må organisere ting på en annen måte og få livet til å gå opp på det private plan, sier Skjelbreid.

Utfordrer motivasjon

Løperdronningen Ingrid Kristiansen ble mor i en alder av 27 i 1983. Hennes største triumfer kom etter det.

– Vil Marit det nok, så kommer hun tilbake, sier Kristiansen til TV 2.

– Jeg synes ikke det var noe hinder, men det er klart at man må legge opp livet veldig annerledes. Marit kommer også til å merke at det er et individ til i beregningen.

Hun ser imidlertid utfordringer for 35 år gamle Marit Bjørgen, som trolig ikke er tilbake i skisporet før hun har fylt 36. Under ski-VM i Lahti 2017 vil hun nærme seg 37 år.

– Jeg hadde ikke oppnådd det helt store da jeg ble gravid, det har Marit. Det viktigste om hun skal komme tilbake er sulten og motivasjonen. Jeg var i startfasen og visste at jeg kunne greie det. Jeg tror det er vanskelig for henne å svare på nå før hun sitter med barnet i hendene, sier Kristiansen.

– Men det er folk som har gjort det før, så er viljen der får hun det til. Det hjelper også om du har vært en fleksibel utøver tidligere i karrieren, istedet for en som ikke har likt å gjøre endringer på treningsopplegget. Da takler man det.

Hun tror imidlertid skisportens egenart gjør det vanskeligere å være fleksibel enn det var for henne som løper.

– Man må være der det er snø for at man skal kunne drive med langrenn. Både med trening og sommeren, og med konkurranser om vinteren. I min idrett kan man finne en konkurranse hele året, man kan løpe når man vil dersom man er fleksibel.

– Kan virke positivt

Skjelbreid tror ikke det å bli gravid i en såpass voksen alder medfører noen problemer for langrennsdronningen.

– Hun er så gjennomtrent og så profesjonell at det takler hun fint. Jeg tror det vil være positivt for henne å få noe som er enda viktigere enn å prestere, sier hun.

– For min del var det bare en fordel. Det er begrenset hvor mye tid man skal bruke på sin egen kropp og ego. Istedet kan man få fokus på andre ting, det kan virke positivt, istemmer Ingrid Kristiansen.

Liv Grete Skjelbreid mener VM-suksessen hennes er et godt eksempel på at det er mulig å få til kombinasjonen barn og toppidrett.

Om det er slik som noen hevder at man til og med blir bedre rustet til en toppidrettskarriere etter å ha fått barn vil hun ikke spekulere.

– Jeg vil ikke anbefale noen å få unger for å bli bedre i idrett, men det er mulig å kombinere det, noe som selvsagt er lettest de første årene, slår skiskytterdronningen fast.