POPCORN: Lager du popcorn i kasserolle slipper du å bekymre deg over om filmsnackset inneholder farlige stoffer. Foto: NTB Scanpix
POPCORN: Lager du popcorn i kasserolle slipper du å bekymre deg over om filmsnackset inneholder farlige stoffer. Foto: NTB Scanpix

Forbrukerrådet i Norge:
Advarer barn og gravide mot å spise mikropopcorn 

Forbrukerrådet i Norge frykter at barn og gravide kan få helseskader av mikropopcorn fordi produktet kan inneholde fluorstoffer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det danske forbrukerrådet «Tænk Kemi» har testet ni ulike emballasjer til mikropopcorn og funnet at samtlige inneholder fluorstoffer som er skadelige for helsen.

Norske forbrukermyndigheter tror stoffene også finnes i mikropopcon som selges i Norge og advarer nå mot å kjøpe produktet.

– Dette er en problemstilling vi er kjent med og det er grunn til å frykte at det også gjelder produkter på det norske markedet. Vi mener at fluorstoffer ikke hører hjemme i matvareemballasje og må forbys, sier Gunnstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Kan være kreftfremkallende

Fluorstoffene kan være kreftfremkallende og hormonforstyrrende.

Forbrukerrådet råder derfor barn og gravide om å ikke spise mikropopcorn.

– Stoffene er tungt nedbrytbare og når de først kommer inn i kroppen så blir de der. Vi oppfordrer derfor gravide og barn til å styre unna mikropopcorn. Bruk heller en kasserolle til popcorn, oppfordrer Instefjord.

Det danske forbrukerrådet viser til et forskningsprosjekt fra Syddansk universitet tidligere i år som konkluderte med at visse fluorstoffer kan øke risikoen for spontanabort med hele 16 ganger.

Fluorstoffer kan også føre til fedme.

Fant fluorstoffer i norsk mikropopcorn

I mai valgte danske Coop å stanse salget av mikropopcorn i kjedens butikker etter at de hadde funnet de helseskadelige stoffene i pakningene.

Norgesgruppen sier til TV 2 at de er godt kjent med problemstillingen.

På nyåret ble det funnet fluorforbindelser i emballasjen til mikropopcornet som også selges gjennom Norgesgruppen sine butikker. Disse skal nå være fjernet.

– Vi har fått forsikringer fra vår produsent om at det ikke er benyttet fluoriserte stoffer i produksjonen av emballasje til vårt mikropopkorn som selges nå, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Hun sier at dagligvaregruppen har jobbet mye med fluoriserte stoffer siden det ble funnet i emballasjen i fjor.

– Selv om at vi har fått garantier for at det ikke benyttes fluorstoffer i produksjonen kan det likevel finnes spor av stoffene, fordi det kan finnes i lufta rundt oss. Vi kan derfor ikke garantere 100 prosent at emballasjen er helt fri for fluorstoffer, sier Søyland.

Anbefaler å fjerne produktet helt 

Norge plikter å følge EUs regler for hvor mye kjemikalier det er tillatt å ha i emballasje.

Ifølge Mattilsynet finnes det per i dag ingen grenseverdier for hvor mye fluorstoffer man kan ha i papp og papir som matvarer blir pakket i.

Men det er et krav om at stoffer i emballasjen ikke skal flytte seg over til maten i mengder som kan være helseskadelig.

Ifølge det danske forbrukerrådet er det nettopp dette som er problemet med mikropopcorn. Når popcornet varmes i mikroen overføres flourstoffene til maisen.

Forbrukerrådet i Norge er ikke fornøyd med regelverket rundt fluorstoffer i matemballasje.

– Vi har en bekymring knyttet til at regelverksutviklingen etter vår mening går for sakte på dette området. Vi ser jo at Coop i Danmark fjerner mikropopcornet sitt, det burde flere gjøre inntil de finner tryggere alternativer, sier Instefjord.

Disse produktene ble testet

De ni testede pakkene er som følger:
• Budget 3-pak mikropopcorn, (kjøpt i Føtex)
• Flying pop-corn 6 pack microwave popcorn, (kjøpt i Netto)
• Micro popcorn saltede mikrobølgepopcorn classic, (kjøpt i Fakta (forhandles ikke lenger))
• The Original Snack Food´s Økologiske micro popcorn (kjøpt i SuperBest)
• The Snack Saltede mikropopcorn (kjøpt i SuperBest)
• REMA 1000 Mikro popcorn med salt ((kjøpt i REMA 100)
• First Price Mikropopcorn saltede (kjøpt i Kiwi)
• Mcennedy Microwave popcorn salted (kjøpt i Lidl)
• Joe´s Micro popcorn (kjøpt i Aldi)
Kilde: Forbrugerrådet Tænk 

TV 2 var tirsdag i kontakt med både Rema 1000 og Coop, men lyktes ikke med å få noen kommentar fra matvarekjedene.