STORHETSTIDEN: Lagbilde av norgesmesterene fra Kvik Halden etter 4-0 mot Brann. Bakerste rekke: Peder Puck, Alf Flinth, Johnny Helgesen, Arne Andersen og Hartvig Olavsen. I midten: Ole Paulsbo, Thomas Andersen og Fritz Karlsen. Foran: Johan Svendsen, Ole Paulsen og Otto Klein. FOTO: NTB scanpix
STORHETSTIDEN: Lagbilde av norgesmesterene fra Kvik Halden etter 4-0 mot Brann. Bakerste rekke: Peder Puck, Alf Flinth, Johnny Helgesen, Arne Andersen og Hartvig Olavsen. I midten: Ole Paulsbo, Thomas Andersen og Fritz Karlsen. Foran: Johan Svendsen, Ole Paulsen og Otto Klein. FOTO: NTB scanpix

Han førte Kvik Halden til toppen av norsk fotball – 100 år etter drømmes det om en ny Johnny Helgesen

100 år etter Kvik Haldens første cupfinale er østfoldingene på et nytt cupeventyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Molde-Kvik Halden (18.00) | tv2sumo.no

I 1915 spilte Kvik Fredikshald sin første cupfinale.

100 år senere er det nærmest en sensasjon at Kvik Halden, som klubben heter i dag, er klar for fjerde runde i cupen.

Det er nemlig første gang på 78 år at klubben er kommet så langt i norgesmesterskapet.

Etter å ha slått ut Obosliga-laget, og storebror i Østfold, Fredrikstad i 2. runde og eliteserieklubben Strømsgodset i den tredje runden er det en prestasjon det står respekt av.

Selv i 2015 der cup kanskje har vært enda mer cup enn vanlig, og at laget har avansert på straffespark i alle tre rundene så langt.

– Stolte tradisjoner som forplikter

Kvik Haldens storhetstid var før andre verdenskrig da de ble regnet som en av landets førende. Klubbens historie er fremdeles en viktig faktor for klubben.

– Vi har stolte tradisjoner som forplikter. Vi har spilt i tre cupfinaler og vunnet én, og vi har fostret flere landslagsspillere. Stolthet er en del av verdigrunnlaget vårt og vi bruker vår stolte historie for å bygge dette innad i klubben, sier styreleder Bjørn Brevig til TV 2.

Klubben ble anført av legenden Johnny Charles Helgesen. Helgesen regnes den dag i dag for å være tidenes beste fotballspiller fra Halden.

18 år gammel scoret han trøstemålet i 1-2-tapet for Odd i 1915-cupfinalen. Tre år senere scoret han to av fire mål da Kvik Halden slo Brann 4-0 og tok klubbens hittil eneste cupgull.

– Den store personligheten

Helgesen var også en viktig brikke på landslaget. Han scoret da Norge vant sin første landskamp, mot Danmark i 1918. Totalt ble det 22 landskamper og sju mål for Østfold-legenden. Dette var i en tid da det ble spilt langt færre landskamper enn i dag.

Idrettstalentet var utvilsomt. Ved siden av fotballkarrieren og jobben på skofabrikken var Johnny Helgesen også en habil bryter med flere medaljer fra NM.

– Det er nok ikke alle unge som kjenner så godt til ham i dag, men han er godt kjent blant de litt eldre. Han er jo den store personligheten i Fotball-Halden historisk sett, sier Brevig.

Helgesen ga seg som Kvik-spiller i 1933. Fire år senere spilte Kvik Halden fjerde runde i cupen for hittil siste gang. 

Siden har det gått litt opp og ned med de rød- og hvitstripete. Sist gang klubben var på nest høyeste nivå i norsk fotball var på 80-tallet.

FLERE ROLLER: Kvik Halden-keeper Joachim Heier under 3. runde-kampen i cupen mot Lillestrøm i 2013. LSK vant 2-0.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FLERE ROLLER: Kvik Halden-keeper Joachim Heier under 3. runde-kampen i cupen mot Lillestrøm i 2013. LSK vant 2-0.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Daglig leder og målvakt

Nå er målet å komme dit igjen på en edruelig måte, gjennom en god bredde og god talent- og spillerutvikling.

– Vi har et veldig stort fokus på breddedelen i klubben vår. Vi har ingen konkret målsetninger om å nå toppen av norsk fotball, men visjonen vi har nå, med tidshorisont på et par år, går på at man ønsker å komme seg opp et hakk og etablere seg i førstedivisjon, sier daglig leder og fast keeper på a-laget Joachim Heier.

Kanskje kommer det snart en ny Johnny Helgesen, en landskjendis og en fotballspiller på landslagsnivå fra Kvik Halden. 

– Det er absolutt et mål å få frem en ny stor spiller. Det er blant de sportslige målene at vi skal være dyktige innenfor talentutvikling. Vi bruker mye ressurser på å forbedre fasilitetene våre for spillerutvikling, sier Bjørn Brevig.

– Det er klart vi ønsker å dyrke frem unge og lovende spillere, istemmer klubbens daglig leder Heier. 

Johnny Helgesen (ytterst til høyre i øvre rekke) var med på det norske landslaget som slo England under OL i Antwerpen i 1920.  Oppe fra venstre: Trener James McPherson, Gunnar Andersen, Asbjørn Halvorsen, Per Holm, Einar Wilhelms, Einar Gundersen, Michael Paulsen, Adolh Wold og Johnny Helgesen. Foran f.v. Otto Aulie, Sigurd Wathne og Per Skou.
Landskamp
Foto: Scanpix / Arkiv
Johnny Helgesen (ytterst til høyre i øvre rekke) var med på det norske landslaget som slo England under OL i Antwerpen i 1920.  Oppe fra venstre: Trener James McPherson, Gunnar Andersen, Asbjørn Halvorsen, Per Holm, Einar Wilhelms, Einar Gundersen, Michael Paulsen, Adolh Wold og Johnny Helgesen. Foran f.v. Otto Aulie, Sigurd Wathne og Per Skou. Landskamp Foto: Scanpix / Arkiv

Utfordringen er at store klubbgjedder lurer i sivet. Keepertalentet Kjetil Haug, nå hos Manchester City, var fostret opp i Kvik Halden før han hadde en svipptur innom Sarpsborg før turen gikk videre til England.

– Han er haldenser og han er nok det fremste vi har produsert så langt. Det er et spennende Halden-navn som viser at det er mulig, sier Heier.

Den tidligere Sandefjord- og Sarpsborg-målvakten vet en del om det å vokte buret.

– Stort ansvar på meg

Regjerende serie- og cupmester Molde venter på motsatt banehalvdel i onsdagens historiske cupkamp.

Kvik Halden har hatt sin beste start i 2.divisjon siden de rykket opp i 2010, men likevel er nivåforskjellen stor.

Daglig leder, og fast keeper for 2. divisjonslaget, Joachim Heier tror mye av ansvaret vil falle på hans skuldre om cupfesten skal fortsette.

– Det sier seg selv at keeper og forsvar særlig ikke kan ha en dårlig dag. Vi kommer nok til å ligge lavt og prøve å straffe dem med våre spillere som har fart. Det er nok ikke mange i Molde-forsvaret som følger Brice Wembangomo på fart, sier Heier til TV 2.

Snytt for cupfest

I Halden er det cupfeber, og kampen fra Aker stadion vil bli vist gratis på den lokale kinoen til alle interesserte.

Både den daglige lederen og styrelederen er lei seg for at de ikke fikk hjemmekamp.

– Det hadde vært en fest for byen Halden. Kampen kommer vel omtrent til å bli forbigått i stillhet i Molde. Her hadde hele byen stått på hodet, sier Brevig.

– De fleste er nok enige om at regelverket til NFF når det kommer til cupen er utdatert, uten at jeg skal klage så veldig over det nå. Det hadde virkelig vært cupfeber og et virkelig løft om kampen hadde gått her hjemme, sier Joachim Heier.