ÅPENLYST: Byråd Øystein Eriksen Søreide (H) skjønner at folk reagerer på det åpne rusmiljøet midt i Oslo sentrum. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2
ÅPENLYST: Byråd Øystein Eriksen Søreide (H) skjønner at folk reagerer på det åpne rusmiljøet midt i Oslo sentrum. Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

TV 2 tok med byråden til Akerselva:

– Jeg skjønner at folk reagerer

Samtidig påpeker Øystein Eriksen Søreide at det åpne rusmiljøet er halvert siden 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er midt i byen, og åpenlys omsetning og bruk av narkotika er fortsatt en utfordring, sier Øystein Eriksen Søreide (H), Oslos byråd for helse og sosiale tjenester.

TV 2 tok Søreide med til den såkalte Eventyrbrua, der Torggata krysser Akerselva. Friområdene i nærheten er populære blant byens tunge narkomane. Hit trekker mange for å sette heroinsprøyter etter å ha kjøpt stoffet i området rundt trikkestoppet Brugata i Storgata.

Søreide forteller at kommunen bruker en milliard kroner på rusrelaterte tiltak hvert år og at arbeidet som utføres av både kommunen, politiet og frivillige organisasjoner bærer frukter.

– Heldigvis går det i riktig retning. Ser vi på det store bildet, så er omfanget av det åpne rusmiljøet i Oslo sentrum i ferd med å bli betydelig redusert. Uteseksjonen, som er den tjenesten som er mest til stede ute på gaten, foretar årlige tellinger. Tallene fra 2011 til 2014 viser en halvering av det åpne rusmiljøet i sentrum, sier Søreide.

– Ikke i mål

Samtidig forstår han at folk opplever det som ubehagelig både å se åpenlys bruk av narkotika og å finne sprøytespisser og annet avfall ved turstier.

– Vi er langt fra i mål. Men politiet er aktive i Brugata, det er kameraer på plass, og fra kommunens side sørger vi for desentraliserte lavterskeltilbud til denne gruppen. En av utfordringene er at de trekker til sentrum, sier byråden.

Har god kontakt

Politioverbetjent Svein-Rune Andersen ved Grønland politistasjon leder den målrettede innsatsen mot det åpne rusmiljøet. Han forteller at politiet har god kontroll på miljøet og at vanlige folk ikke har noen grunn til å føle seg utrygg.

– Vi har faste mannskaper som patruljerer i områdene, og våre folk har et veldig bra forhold til de narkomane, sier Andersen.

– Polititjenestepersonene kan være blant de få streite folkene som de slitne narkomane kjenner. Ofte kan de spørre om navngitte tjenestepersoner er på jobb. Det er ikke sånn at vi skal ta flest mulig, vi vil at Oslo skal være et fint sted å være uten at folk skal føle seg utrygge. Når det er sagt, slår vi selvsagt ned på kriminell aktivitet som omsetning av narkotika, sier Andersen.

Bort fra «Plata»

Tidligere var området kjent som Plata ved Oslo S den store sentralen for kjøp og salg av narkotika. Politioverbetjent Svein-Rune Andersen forteller at narkotikaomsetning rundt jernbanestasjonen så å si er utradert etter at politiet startet den målrettede innsatsen for fire år siden.

– I 2010 hadde vi nesten 2000 narkotikasaker i området rundt Oslo S. Nå ligger vi på rundt 200. De tidligere store brukerstedene hvor de narkomane injiserte, ved Børsen og på Grev Wedels plass, er borte. Nå er utfordringen vår i Brugata/Storgata og oppover lands Akerselva. Vi har fotpatruljer der hver dag med støtte fra rytterkorpset og seniorpatruljen, forklarer han.

Når det blir varmt i været, ser politiet at mange trekker til den såkalte Eventyrbrua. Her kan de narkomane sette sprøyter relativt uforstyrret. Politiet holder nøye oppsikt med området. Nesten daglig hjelper de narkomane med å få kontakt med rette instanser i kommunen og helsevesenet. Andersen sier at hans mannskaper vil intensivere patruljeringen i dette området i tiden framover.

Ingen grunn til engstelse

Politioverbetjenten forstår at folk kan føle seg truet av større ansamlinger av narkomane, men understreker at vanlige folk ikke har noe å frykte.

– Publikum bør føle seg trygge. Narkomane utgjør en veldig liten trussel mot vanlig publikum. Forsøplingen er imidlertid et problem, at de narkomane ikke tar vare på sprøytespisser og kaster dem fra seg. Det kan oppleves som ubehagelig, sier Andersen.

Utvider ikke sprøyterommet

Narkomane som TV 2 har snakket med, etterlyser både egne søppelbøtter til sprøytespisser og annet avfall og større kapasitet på sprøyterommet. Byråd Øystein Eriksen Søreide sier man jobber med å lage egnede steder for avfall, men å utvide sprøyterommet er ikke aktuelt.

– Jeg har ikke oppfattet at det har vært noen begrensende faktor, sier byråden.

Kommunens innsats mot det åpne rusmiljøet fokuserer blant annet på rekruttering og behandling.

– Jeg er glad for at regjeringen jobber med en opptrappingsplan på rusfeltet. I det øyeblikket motivasjonen er til stede for å gå inn i et behandlingsløp, så skal behandling være tilgjengelig. Det har ikke vært godt nok. Når man har vært gjennom et behandlingsløp, må kommunen være der med tilbud om bolig, oppfølging og andre tiltak som gjør at du ikke havner rett tilbake på gata eller rett tilbake i belastede institusjoner, sier Søreide.