SLIPPER STRAFF: Bjarne Riis visste om dopingbruk i CSC, men slipper straff. (AP Photo/Peter Dejong)
SLIPPER STRAFF: Bjarne Riis visste om dopingbruk i CSC, men slipper straff. (AP Photo/Peter Dejong)

Bjarne Riis visste om dopingbruk i CSC

Stor dopingrapport ble offentliggjort i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjarne Riis kjente til at ryttere på CSC dopet seg. Det kommer frem av en dopingrapport som Antidoping Danmark har jobbet med i tre år.

På grunn av foreldelsesfristen vil ikke Antidoping Danmark reise sak mot Riis.

I rapporten kommer det frem at Bjarne Riis kjente til at ryttere i CSC dopet seg.

«Ledelsen med Bjarne Riis som den øverste ansvarlige har som minimum hatt kjennskap til doping på laget, men unnlot å gripe inn».

– Har aldri fått tilbud om doping
Kurt Asle Arvesen, som syklet for CSC fra 2004 til 2009, er ikke overrasket over opplysningene som kommer frem.

– Det er flere som har sagt det, så det er ikke overraskende. Det har vært kjent i lang tid at ryttere på laget brukte dopingmidler, helt siden Ivan Basso ble tatt. Det kommer drypp etter drypp. Med enkelte var det ikke så overraskende, men med andre var det overraskende. Da David Zabriskie og Christian Vandevelde innrømmet doping var det utrolig skuffende, sier Arvesen.  

– Hva med Nicki Sørensen?

– Han kommer i den kategorien også, sier Arvesen.

– Hva tenker du om at navnet ditt kobles mot disse ryktene?

– Det er skuffende, for jeg er lei av å forsvare de få seirene jeg er utrolig stolt av. Jeg startet karrieren i 1996 og ble U23-verdensmester i 1997. Jeg skulle satt igjen med mange flere seirer hvis man tenker matematisk sett. Jeg kom inn i proffverden og ble frakjørt. Jeg forsto at overgangen var hard og brutal, og etter hvert forsto jeg at det fortsatt var doping i feltet, sier han.  

Han benekter at han har tatt snarveier slik andre lagkamerater i CSC gjorde.

– Jeg er utrolig skuffet over at folk antyder at jeg har vært en av dem. Jeg har aldri fått tilbud om doping, sier han. 

– Var du ren i hele perioden du syklet?

– Ja, selvfølgelig, sier han.

– Hadde du tillit til Bjarne Riis da du syklet for CSC?

– Bjarne Riis har aldri gjort meg noen ting. Han har aldri antydet eller spurt om jeg var interessert i doping. Vårt forhold var egentlig greit. Samtidig hørte man rykter. Hvis han har hatt en slik dobbeltmoral er det forkastelig, sier Arvesen.  

Ville skaffe EPO til egen rytter
I rapporten hevdes det at Bjarne Riis skaffet EPO til Jörg Jaksche, noe dansken tidligere har nektet for. Det er Bo Hamburger som forteller at han ble spurt av Riis om han kunne skaffe EPO til Jaksche. Ifølge Hamburger skjedde dette like før Tour de France i 2000. Hamburger gjorde ikke dette, men Jaksche har overfor undersøkelsesgruppen bekreftet Hamburgers historie.

En anonym kilde, som var en del av CSC-laget i 2008, hevder at Bjarne Riis også oppfordret Carlos Sastre til å bruke bloddoping i små poser. Riis skal angivelig ha fortalt Sastre: ”I guess you could still use small blood bags. The others are using it. We know for sure that Discovery are using it.”

Denne oppfordringen skulle ifølge den anonyme kilden ha vært en medvirkende årsak til at Sastre, til tross for sin Tour de France-seier, forlot Team CSC i 2008. Konfrontert med uttalelsene blir Riis sitert på at han mener Sastre misforsto deres prat om doping. Han erkjenner likevel at Sastre ble sur fordi han oppfattet praten som en oppfordring.

– Ifølge Riis foregikk samtalen mellom ham og Sastre på deres felles hotellrom i forbindelse med trening i alpene inn mot Tour de France i 2008. Samtalen handlet om det fremdeles var ryttere som benyttet seg av bloddoping. Riis har, ifølge ham selv, under samtalen sagt at det fremdeles var mulig å bloddope seg, og at Sastre ifølge Riis må ha misforstått dette og tatt det som en oppfordring, står det i rapporten.

Arvesen er overrasket over dette.

– Så sent som i 2008? Helt utrolig. Carlos er en av dem jeg har tillit til. Jeg håper virkelig ikke at han har vært involvert i et eller annet, sier Arvesen.

Bjarne Riis har innrømmet overfor Antidoping Danmark at han bloddopet seg én gang i sin aktive karriere på Team Telekom. Det skjedde i forbindelse med Tour de France i 1997.

Visste om Hamiltons Fuentes-samarbeid
Bjarne Riis visste også om at Tyler Hamilton samarbeidet med dopinglegen Fuentes.

«Riis har videre erkjent at han i sin aktive karriere hadde prøvd bloddoping og derfor hadde kjennskap til hvordan bloddoping foregikk.»

Flere ryttere på laget dopet seg i perioden, men ingen av disse vil straffes.

«Undersøkelsesgruppen konstaterer også at adskillige ryttere har overtrådt antidopingreglene, men at disse overtredelsene også ligger utenfor foreldelsesfristen», heter det i rapporten.