Brannmann Trond (41) forlot venn og kollega i flammehavet 

Trond Wæhle stupte ut av vinduet i det overtente huset. – Jeg brøt yrkesregel nummer én. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For 15 år siden ble den ferske brannmannen Trond Wæhle (41) ved Bergen brannvesen kalt ut på oppdrag. Sammen med kollega Jan Vidar Akselberg rykket han til en husbrann hvor de hadde fått oppgitt at brannen var i andre etasje. 

– Vi var veldig unge. 27 år og egentlig udødelige. Vi var røykdykkere, og da slukker man innenfra, så vi går inn i huset. Jeg hadde aldri vært i et brennende hus før, forteller Trond til God morgen Norge.

Det var Bygdanytt som først fortalte historien.

Feil etasje 

En misforståelse med huseier som rapporterer om brannen, er alt som skal til. Han har nemlig regnet kjelleren som førsteetasje, og den reelle førsteetasjen som andre. Dermed løper brannmennene én etasje for høyt – til den som ligger over brannen. 

Brannmennene begynner å lete etter brannkilden, men luften er så tett av røyk av de må krype langs gulvet. 

– Det begynte å brenne bak oss, og kollegaen min ropte «vi brenner opp, vi brenner opp!», forteller Trond. 

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

Ut av vinduet

De neste sekundene blir dramatiske i den overtente boligen. Et vindu blir redningen. 

Da bryter Trond det han selv betegner som en brannmanns viktigste regel: Han forlater en god venn og kollega i flammene. 

– Jeg husker jeg stupte ut av vinduet, så er min neste erindring at jeg ligger på bakken. Jeg kjenner enda den redselen for at kollegaen min skulle brenne inne, sier Trond. 

Det var på det tidspunktet opp mot 500 grader i huset. 

– Som brannmann skal man alltid operere i team. Man skal aldri etterlate en kollega, sier han. 

Slet psykisk

Brannmannkollegaen kom stupende etter ut vinduet, til Tronds store lettelse. Begge slapp de med alt hell unna de store brannskadene, men Trond slet likevel mye etterpå.

– Det psykiske ble tøffere enn jeg hadde sett for meg, erkjenner han. 

Trond følte seg lenge dårlig og var usikker på om han ønsket å fortsette i brannyrket. Så ble han spurt om lede en sommerleir for barn og unge med brannskader. 

ARR: Tobias Schrøder (16) viser frem arret han har i ansiktet etter brannen. Foto: TV 2
ARR: Tobias Schrøder (16) viser frem arret han har i ansiktet etter brannen. Foto: TV 2

– Jeg var veldig famlende til å begynne med, men jeg var aldri i tvil om at jeg måtte si ja. Nå har vi hatt leiren i 14 år, sier Trond. 

SOMMERLEIR: På Burn Camp møtes barn og unge med brannskader for å leke og gjøre ulike sommeraktiviteter sammen. Foto: NFFB
SOMMERLEIR: På Burn Camp møtes barn og unge med brannskader for å leke og gjøre ulike sommeraktiviteter sammen. Foto: NFFB

Burn Camp

Den årlige sommerleiren for brannskadde barn og unge har fått navnet «Burn Camp» og arrangeres denne uken i Stavern. 

Én av deltakerne som er med for femte år på rad, er Tobias Schrøder (16). Han har et synlig arr i ansiktet etter en brannskade han fikk for syv år siden.

– Det var mikrobølgeovnen som begynte å brenne. Det sto en flaske med tennvæske i nærheten på grunn av en biopeis vi hadde, og da tok den fyr og sprengte over meg, forklarer Tobias. 

Han er glad for tilbudet med sommerleiren, der en av de faste leiraktivitetene er å bade i et offentlig basseng. 

– Samfunnet vil alltid se på folk med arrdannelse, og det kan man ikke endre. Men deltakerne må bygge seg opp en trygghet i å tørre og stå frem, avslutter Trond.