Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Ansiktet ditt avslører hvor troverdig du oppfattes

Dersom folk skal få et troverdig inntrykk av deg via et bilde, så er rådet klart – smil! 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere ved New York University har i en ny studie funnet ut hva ansiktsformen vår har å si for hvordan folk bedømmer personligheten din. 

Muskler og skjelett 

Studien, som er publisert i Personality and Social Psychology Bulletin, viser at ansiktsformen og ansiktstrekkene kan si noe om hva slags personlighet vi tror en person på et bilde har. 

Og det er spesielt troverdigheten som henger sammen med ansiktstrekkene. 

– Våre funn viser at ansiktstrekk som sier noe om troverdighet kan endres, mens ansiktstrekk som sier noe om kompetanse og evner i mindre grad kan påvirkes. Resultatene tyder derfor på at du til en viss grad selv kan påvirke hvordan andre oppfatter deg på et bilde, sier leder av studien, professor Jonathan Freeman, i en pressmelding. 

Ifølge forskerne skyldes denne forskjellen i at troverdighet først og fremst er basert på dynamiske muskelsammentrekninger. En nøytralt, smilende og positivt ansikt gir inntrykk av å være pålitelig. Faktorer som hevede øyenbryn og smilende munn er også viktig.

Et sint eller innbitt uttrykk kan tolkes som det å være lite troverdig. 

Oppfatninger av evner og kunnskap hos en person skapes ofte av ansiktets skjelettstruktur, som naturlig nok ikke kan endres. 

Bredt ansikt 

Men studien har også funnet ut hvilke ansiktstrekk vi mener representerer fysisk overlegenhet og styrke. Menn med brede ansikter gir inntrykk av mer testosteron, som igjen gir inntrykk av økt styrke. 

I studien har forskerne utført eksperimenter i fire omganger. Både menn og kvinner har i fire ulike omganger sett bilder av ansikter på en skjerm. 

I én av omgangene ble testpersonene bedt om å velge hvem de hadde ønsket som sin finansielle rådgiver og hvem de trodde ville vunnet en styrkekonkurranse. 

Testen viste tydelig at de som ble valgt ut til å være finansielle rådgivere var smilende og glade. De som ble antatt å være fysisk sterke hadde bred ansiktsform.