SMARTING: Jo Nesbø er den eneste som har løst denne gåten foran matematikeren. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
SMARTING: Jo Nesbø er den eneste som har løst denne gåten foran matematikeren. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Klarer du gåten kun Jo Nesbø har tatt på strak arm?

Alex Bello har gitt denne gåten til mange smartinger, men det er kun den norske forfatteren som har løst den for ham ansikt til ansikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alex Bello skriver en matteblogg på Theguardian.com og har gitt mange utfordringer i gåter og oppgaver. En av dem som har blitt testet av matematikeren er krimforfatter Jo Nesbø.

Bello skriver på The guardian at det kun er Nesbø som har greid å løse denne klassiske gåten på strak arm.

Så, er du smartere enn Jo Nesbø?

Her er utfordringen:

Du har tre lysbrytere, en av dem er koblet til en lampe på et loft. Du kan kun gå opp på loftet en gang for å sjekke, og når du har gått opp, kan du ikke gå ned igjen. Det er ikke mulig å se loftet, eller gjenskinn fra loftet nede ved bryterne. Hvordan skal du finne ut hvilken bryter som gir lys til loftet?

Britiske Bello skriver på bloggen at han møtte Nesbø i Glasgow og at han ble svært overrasket over forfatterens kvikke svar.

– Selv om jeg er klar over at krimforfattere vil være ganske gode på logiske slutninger, var jeg utrolig imponert, skriver Bello.

Han legger til at det tok Nesbø fem minutter å løse gåten. Så, hvor kjapt klarer du det?

Se Bellos løsning på gåten her.