FRIKJENT: Ubaydullah Hussain, her avbildet i Borgarting lagmannsrett under ankebehandling tirsdag i forrige uke. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FRIKJENT: Ubaydullah Hussain, her avbildet i Borgarting lagmannsrett under ankebehandling tirsdag i forrige uke. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain frifunnet for opp-fordring til terror

Borgerting lagmannsrett har frifunnet Hussain for å ha oppfordret til terror.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hussains advokat John Christian Elden bekrefter dette overfor TV 2.

– Det er gledelig at lagmannsretten enstemmig kommer til at Ubaydullah er godt innenfor ytringsfriheten, og at det er lov å ha upopulære meninger, sier Elden til TV 2.

Hussain var tiltalt for å ha oppfordret til terror og for å ha kommet med trusler og hatefulle ytringer. To saker som påtalemyndigheten har slått sammen har denne måneden vært til behandling i Borgarting lagmannsrett.

– Jeg takker Allah for frifinnelsen og håper å legge denne saken bak meg. Det har uten tvil vært en unødvendig belastning, skriver Hussain i en tekstmelding til TV 2.

Påtalemyndigheten anket nemlig da Ubaydullah Hussain i oktober i fjor ble frikjent i Oslo tingrett for flere ganger å ha oppfordret til terror ved å hylle flere terrorister og terrorhandlinger. Disse ytringene ble kjent via Facebook. 

Han er altså dømt for trusler mot to journalister, samt en forsker fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han er derimot frikjent for oppfordring til terror på sin egen Facebook-profil, samt en hatytring mot homofile.

Saken regnes som prinsipielt viktig, og den vil trolig gå helt til Høyesterett før den blir endelig avgjort.

I en annen sak i februar i fjor ble Hussain dømt til 120 dagers fengsel for trusler mot norske jøder, mot FFI-forsker Brynjar Lia og mot to journalister. Han ble samtidig frikjent for hatefulle ytringer på Facebook. I denne saken har påtalemyndigheten anket både straffeutmålingen og frifinnelsen.

Hussain har nektet straffskyld.

Det var Dagbladet som først meldte om frifinnelsen.