GÅR RETT I SØPLA: Bransjeopplysningen.no kaller dette dokumentet for et kampanjetilbud. Trond Viggo Eliassen i Balsfjord VVS vil advare de som tror det er en faktura. Foto: Privat
GÅR RETT I SØPLA: Bransjeopplysningen.no kaller dette dokumentet for et kampanjetilbud. Trond Viggo Eliassen i Balsfjord VVS vil advare de som tror det er en faktura. Foto: Privat

Trond Viggo (36) fikk ulovlig giro: – Ikke betal denne

Får du denne i posten, behøver du ikke å betale. – Ulovlig markedsføring, mener Forbrukerombudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Daglig leder Trond Viggo Eliassen i Balsfjord VVS hadde ikke bestilt noe som helst fra Bedriftskatalogen.no. Likevel fikk han en giro pålydende 5900 kroner fra firmaet. For dette beløpet loves firmaet produktet «Premium+annonse».

– Jeg har opplevd lignende episoder tidligere og er veldig på vakt. I fjor fikk jeg en regning på 49.000 kroner fra et bransjeblad med forretningsadresse i Stockholm. Jeg fikk stoppet det, men det koster både tid, ressurser og ergrelse å holde på med disse karene, sier Eliassen til TV 2.

Han vet fra kolleger i håndverksbransjen at han ikke er alene om å motta tilbud som minner om fakturaer.

– Det er ikke for ingen ting at de sender ut slike brev i ferietiden. Kanskje er det vikarer som håndterer fakturaer og da er det fort gjort at en sånn regning går gjennom og blir betalt. Som bedrift har man ikke angrerett heller, sier Eliassen.

– Lovlig tjeneste

Bransjeopplysningen.no er en søketjeneste som ifølge egne sider samler alle selskaper som er registrert i Brønnøysundregisteret. 

«Er du en privatperson på jakt etter varer, tjenester, eller informasjoner, eller driver et selskap på jakt etter nye kunder - er BransjeOpplysningen.no har løsningen for deg!», lokker selskapet.

Daglig leder Axel Buck i Bransjeopplysningen.no sier de sender ut helt lovlige tilbud. I en epost til TV 2 forklarer han hvordan deres tilbud skiller seg fra en vanlig faktura:

– På våre tilbud er det skrevet at det kun dreier seg om et tilbud. Kravene til fakturaer har tydelige retningslinjer til hva denne må inneholde. Der kreves at det står skrevet at det er en faktura, dokumentet må inneholde et fakturanummer, en fakturadato, et kundenummer og en betalingsfrist. Tilbudene vi sender ut inneholder ikke noe av dette, fastslår Buck.

– I strid med loven

Forbrukerombudet er av en annen oppfatning. Juridisk direktør Frode Elton Haug fikk tilsendt tilbudet som er omtalt i denne saken og uttaler følgende til TV 2:

– Denne giroen framstår som et krav om betaling. Å sende ut krav om betaling uten at det er inngått avtale med mottaker av kravet, er i strid med markedsføringslovens paragraf 11.

Forbrukerombudet har ikke myndighet til å gripe inn i saker der næringsdrivende utsettes for ulovlig markedsføring.

– Men næringsdrivende som mottar slike krav skal selvsagt ikke betale, og kan også vurdere å politianmelde forholdet, skriver Frode Elton Haug.

Trenger ikke nett-annonser

Trond Viggo Eliassen sier han ikke bruker noe på markedsføring. I Storsteinnes vet folk hvor de skal ringe om de trenger en rørlegger.

– Vi har masse å gjøre. Blir det fritt, annonserer vi gjennom lokalavisen, sier Eliassen.

Axel Buck i Bransjeopplysningen.no opplyser at «et begrenset utvalg av norske foretak» mottar tilbud i forbindelse med årets sommerkampanje.

– Er det slik at dere spekulerer i at noen skal tro dette er en legitim regning og dermed betale uten at de er klar over premissene?

– Nei.