LIVET I NORGE: De har alle kommet til Norge som flyktninger, og vil gjennom aksjonen i sosiale medier vise at flyktninger ikke alltid trenger å omtales som en byrde for samfunnet. Foto: Montasje/Facebook
LIVET I NORGE: De har alle kommet til Norge som flyktninger, og vil gjennom aksjonen i sosiale medier vise at flyktninger ikke alltid trenger å omtales som en byrde for samfunnet. Foto: Montasje/Facebook

De kom til Norge som flyktninger – dette gjør de i dag:

Olivier (27): – I dag er jeg skuespiller og ingeniør, en gang var jeg flyktning

– Ikke alt handler om kostnader og tall. Dette handler om mennesker, sier initiativtageren bak kampanjen #engangvarjegflyktning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olivier Mukuta kom til Norge som kvoteflyktning for ti år siden. Han er opprinnelig fra Kongo, men fra han var seks til 17 år bodde han i flyktningeleir i Malawi. 

– Jeg og familien min fikk en ny sjanse da vi kom til Norge, forteller Olivier til TV 2. 

Nå er Olivier (27) en av flere flyktninger i Norge som deler sin historie på sosiale medier, gjennom emneknaggen Engangvarjegflyktning, eller på Facebook-siden Engangvarjegflyktning-Norge. 

– Folk trenger å få vite at det finnes folk her i landet som er kommet som flyktninger, og som jobber - uten å sitte å vente på at noen skal hjelpe dem, sier Olivier. 

Inspirert av Danmark

OLIVIER MUKUTA: Ingeniøren ser med humor på skrivefeilen på plakaten.
OLIVIER MUKUTA: Ingeniøren ser med humor på skrivefeilen på plakaten.

Oliver holder opp en plakat hvor han forteller at han i dag er ingeniør og skuespiller, sammen med teksten: «Olivier Mukuta er fra Kongo og kom til Norge som flyktning for 10 år siden. Han jobber nå som medisinsk teknisk ingeniør ved Ahus Sykehus og er skuespiller. I tillegg jobber han i Norges Fotballforbund, der han holder foredrag om FairPlay.»

Initiativet er hentet fra Danmark, hvor kampanjen fikk stor oppmerksomhet i forkant av det danske parlamentsvalget i forrige uke.

I valgkampen var innvandring og asylpolitikk en av de viktigste sakene. Initiativtaker Samira Nawa var oppgitt over at flyktningene alltid ble omtalt i antall, og som en byrde for samfunnet. 

– Jeg synes det er bra med en ny vinkling på dagens flyktningedebatt. Jeg synes debatten handler mest om kostnader og tall, og ingenting om menneskene bak, sier Elisabeth Stava, som sammen med Sumea Mujnovic er initiativtakere for aksjonen i Norge.

– Vi må bruke muligheten

FLYKTNING: AUF-leder Mani Hussaini.
FLYKTNING: AUF-leder Mani Hussaini.

Olivier forteller hvordan faren har drev de fem søsknene fremover, slik at de skulle yte sitt beste på skolen. 

– Pappa kjeftet gjerne på oss, og ba oss skru av tv for å heller gjøre lenker. Han sa: «Vi må bruke muligheten. Vi må studere og jobbe hardt, slik at vi engang kan hjelpe andre som trenger det», forteller ingeniøren og skuespilleren. 

Sammen med Olivier er det flere norske politikere, som Abdullah AlsabeehgSiavash Sangtarash og auf-leder Mani Hussaini, som stiller opp i aksjonen. 

– Vi vil ikke nødvendigvis forandre folks meninger, men vi vil gjerne bringe et nytt perspektiv inn i debatten, sier Stava. 

Fotballen ble god integrering

Olivier er takknemlig for at han ganske raskt ble tatt inn i varmen på et fotballag i Mjøndalen da han kom til Norge. 

– Det første jeg lette etter da jeg kom til Mjøndalen var en fotballbane. Jeg fant et lagt som trente til Norway Cup, og jeg spurte om jeg kunne være med dem å spille, forteller Olivier. 

Treneren stusset litt, for Olivier kom i de samme skoene han hadde forlatt flyktningeleiren i Afrika i. Historien ble at treneren tok Olivier med for å kjøpe fotballsko og shorts, og den da 17 år gamle gutten fikk være med laget på Norway Cup. 

– Fotballen bidro til at jeg raskt kom inn i integreringsprossen, forteller han. 

I tillegg til å være skuespiller og ingeniør ved Ahus, jobber Olivier i dag for Norges fotball forbund. Han har omvisninger for ungdommer som besøker Ullevåll stadion og holder foredrag om Fair play. 

FLYKTNING: Rodwal N Hadi
FLYKTNING: Rodwal N Hadi
FLYKTNING: Irma Busuladžić
FLYKTNING: Irma Busuladžić